Nyqvist: ”Han är längre – och har mindre fötter”

Så blir svenskens amerikanska serie – i Sverige

1 av 2
Michael Nyqvist.
TV

Michael Nyqvist, 53, gör huvudrollen i en amerikansk thrillerserie som spelas in i Stockholm.

”Sagan om ringen”-stjärnan Dominic Monaghan gör den andra stora rollen.

– Jättekul att filma på hemmaplan mot honom. Han är jävligt bra, säger Michael till Nöjesbladet.

Han tycker det ska bli skönt att åter jobba i Stockholm.

– Det har ju blivit nästan fem år, sedan det började med ”Abduction”, säger Michael, som har setts mot Tom Cruise i ”Mission: Impossible – Ghost protocol”, tv-serien ”Zero hour”, i ”Disconnect”, som just har släppts på dvd, och ännu fler filmer är på gång.

– Nu blir det som att göra en amerikansk tv-serie, fast jag kan gå hem på kvällarna, det är jätteskönt.

”100 Code” har skapats av Bobby Moresco, som skrev och producerade Oscars-vinnaren ”Crash”, producerade Clint Eastwood-filmen ”Million dollar baby” och har gjort flera tv-serier i USA.

”Telefon till Martin”

Han kommer även att regissera pilotavsnittet. Sedan är det tänkt att svenska regissörer tar över.

Serien handlar om en rad mord på unga flickor. Spåren leder jakten på seriemördaren till Stockholm, så en New York-polis blir stationerad i den svenska huvudstaden.

– Jag spelar den svenska polis han ska samarbeta med och vi är väldigt olika och kommer att ”go nuts” på varandra, säger Michael.

– Det ska bli kul att spela polis, det är första gången på riktigt. I Beck-filmerna, där jag hette Banck, sa jag bara saker som ”Telefon till Martin eller ”Var är Gunvald?”.

”Längre – och med mindre fötter”

37-årige Dominic Monaghan är främst känd från tv-serien ”Lost” och som hobbiten Merry i ”Sagan om ringen”-filmerna.

– Jag har inte träffat honom ännu, men tycker han är jävligt bra. Längre på riktigt än i filmerna, och med mindre fötter, får vi anta, säger Michael och skrattar.

Tv-serien spelas in från maj till och med oktober. Totalt ska första säsongen bli tolv avsnitt. Den kommer att visas på Kanal 5 under 2015.

Michael, hur mår du nu, då? Du fick ju sy 80 stygn i huvudet efter en olycka på inspelningen av ”John Wick”.

– Jag var inte alls beredd när en stuntman knuffade mig så jag flög som en lovikavante med skallen före in i en fönsterkarm. Den höll ju på att klyva huvudet. Det blödde som fan. Tur att sjukhuset låg bara två kvarter bort. Och att de gjorde plastikkirurgi direkt. Ärren syns knappt under håret. Men känslomässigt… jag tänker ju på att det var jävligt nära att man rök med.

ARTIKELN HANDLAR OM