Bröderna Timell får eget tv-program – i TV4

Martin och Anders Timell ska laga mat tillsammans med tio av Sveriges bästa kockar

1 av 3 | Foto: Henry Lundholm
Martin och Anders Timell.
TV

Svensk sommar, ett utomhuskök och bröderna Timell. Det är vad som väntar i det nya matlagningsprogrammet "Timells skärgårdskök" där Martin och Anders Timell lagar mat tillsammans med tio av Sveriges bästa kockar.

– Det som skiljer programmet från andra matlagningsprogram är att ingen åker ut och ingen röstas bort. Det är ingen tävling utan alla är kvar till slutet. Efter programmet ska man ha lärt sig någonting. Det är lite som "Äntligen hemma" fast med mat, säger Martin Timell, TV4-profilen som mest är känd från det inredningsprogrammet.

Stefano Catenacci, Tommy Myllymäki och Melker Andersson är några av kockarna som kommer till Martin Timells landställe på Mjölkö i Stockholms skärgård för att visa bröderna och tv-tittarna sina bästa tips och tricks.

– Det blir en salig blandning med skärgårdsmiljö, garv, lite allvar och framför allt väldigt god mat och dryck. Både Martin och jag gillar att ordna fester och middagar, men den här gången får vi lära oss mat på riktigt, säger Anders Timell, känd restaurangprofil i Stockholm och även radiopratare i Mix Megapol.

Bromance-tv

I tio avsnitt lagas en trerättersmiddag tillsammans med en stjärnkock. Att jobba ihop var helt naturligt för bröderna och att det redan finns mycket "bromance-tv" just nu med manliga radarpar är ingenting som oroar:

– Här är det en naturlig bromance hur man än gör - alla andra är bara ljug. Det här är första gången det är bromance på riktigt, även om jag tycker om de andra programmen också. Men visst borde det finnas mer tjejer, säger Anders.

Martin säger att det från ett genusperspektiv egentligen är kvinnorna som lagar mat i Sverige.

– Kvinnorna står oftast för vardagsslitet skulle jag säga. Varför det inte finns många kvinnliga radarpar i tv får du fråga tv-cheferna och tjejerna om.

Tips från Sveriges bästa kockar

En stor del av programmet går ut på att tittarna ska få mängder av användningsbara matlagningstips.

– Meningen är att man ska sno en massa ideér och när man får gäster kunna säga att man kommit på det själv. Ingen vill lyssna på en dålig story, så ljug och sno!, säger Martin.

– Det roligaste med inspelningen var att se hur kockarna med enkla medel lyckades få till så god mat med hjälp av bra råvaror. Några av Sveriges bästa kockar är också några av världens bästa kockar, säger Anders.

Känner ni en press inför mottagandet av programmet?

– Det här är inget program som välter omkull världen, men det är ett väldigt trevligt feelgood-program som vi är nöjda med. Det är klart man vill att det ska bli väl mottaget, så en viss press känner man, säger Martin.

"Timells skärgårdskök" har premiär i april på TV4.

Natalie Demirian/TT

ARTIKELN HANDLAR OM