”Obama är besatt av House of cards”

Nöjesbladet mötte seriens stjärnor inför nypremiären

1 av 5 | Foto: AP SCANPIX SWEDEN
NETFLIXSTJÄRNOR Mara, Wright och Spacey gör succé i ”House of cards”..
TV

LONDON. ”House of cards” och Netflix har revolutionerat tv-tittandet. I dag har tretton nya avsnitt premiär.

– Jag är stolt över att vara streamingtittandets drottning, säger Robin Wright.

– Tv-serierna har verkligen ändrat folks sätt att se dramatik. Men det handlar fortfarande om att innehållet måste vara bra, säger Kevin Spacey.

Att plöja en hel tv-serie på raken är förstås ingen ny företeelse, det har folk gjort sedan dvd-boxarna kom.

På HBO och andra streamingtjänster har man kunnat se alla avsnitt när man vill av gamla serier.

Nya avsnitt ute i dag

Men Netflix var först ut med att lansera nya serier på det sättet. Alla avsnitt på en gång. Och först ut, innan ”Hemlock Grove” med Bill Skarsgård, och kvinnliga fängelseserien ”Orange is the new black”, kom ”House of cards” i februari i fjol. Från och med i dag finns det tretton nya avsnitt av den politiska dramaserien att titta på. Och en tredje säsong är redan spikad.

Filmstjärna inget yrke

Därför sitter seriens tre största stjärnor – Kevin Spacey, 54, Robin Wright, 47, och Kate Mara, 30 – i sviter på lyxiga Soho Hotel i London och gör intervjuer på löpande band.

Är det inte ett nedköp att gå från filmstjärna till tv-stjärna?

– Skådespelare är ett yrke, ”filmstjärna” är inte det. Hade kändisskapet varit min drivkraft, hade jag inte flyttat till London för att driva en teater i tio år, säger Kevin Spacey.

– ”Sopranos”, ”Breaking bad”, ”Dexter” och sådana serier har ändrat folks tittarvanor. Modiga serier som skildrar folk som är dysfunktionella, antihjältar, mångbottnade. Tittarna har visat att de vill investera tid och känslor i bra innehåll. Om de sedan ser allt på raken, som med vår serie, eller en gång i veckan, skiter nog både de och jag i.

– Jag blir stolt när någon kallar mig streamingtittandets drottning. Vi är som stolta föräldrar när det gäller serien. Och det är härligt att kunna bjuda tittarna på det de vill ha, precis när de själva vill, säger Robin Wright.

– Ääh … det var väl knappt någon som kände igen mig innan den här tv-serien. För mig har det varit fantastiskt att få jobba med bra folk och visa upp vad jag kan, säger Kate Mara.

Poppis i Vita huset

Vad tycker riktiga politiker om skildringen av livet kring Vita huset och i den amerikanska kongressen?

– Några tycker det är mer på pricken än något de sett. Andra att det är cyniskt och förljuget, säger Kevin Spacey.

Barack Obama har sagt att han är som besatt av serien. Och att han önskar att hans egen administration var lika effektiv som den i serien, säger Robin Wright och skrattar.

1 av 2

Här är ”House of cards” huvudpersoner

Kevin Spacey spelar kongressledamoten Francis Underwood. Han nätverkar, ljuger och smider lömska planer, allt för att klättra vidare i karriären och för att hämnas för att han inte blev USA:s utrikesminister. Spacey är medproducent till tv-serien.

Robin Wright spelar hans fru Claire Underwood. Hon är lobbyist i miljöfrågor och hennes intressen korsar stundtals makens politiska uppdrag. Har haft en romans med en hipp New York-fotograf.

Kate Mara spelar Zoe Barnes, undersökande politisk reporter, först för The Washington Herald, sedan för Slugline. Använder ofta i hemlighet Francis Underwood som källa. Och har en sexuell relation med honom.

ARTIKELN HANDLAR OM