Aliette Opheim: ”Ingen känner igen mig från filmen”

1 av 5 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Aliette Opheim spelar just nu i SVT:s "Ettor och nollor".
TV

GÖTEBORG. Hon ses i två aktuella SVT-serier, ”Ettor och nollor” och ”Tjockare än vatten”. Och spelar in ny långfilm med Guldbagge-vinnaren Lisa Aschan.

Snacka om att Aliette Opheim, 28, fått fart på karriären redan innan hon gått ut scenskolan…

Det är inte säkert att den som känner igen Aliette i en tv-serie, ens känner igen henne i den andra.

I gangsterdramat ”Ettor och nollor” (andra och sista avsnittet i går) spelar hon Leilla, förortstjej med marockansk bakgrund.

– Jag hängde med några asstenhårda och råcoola invandrarbrudar som drev en nagelsalong i Hammarkullen. Först var de: Ska du spela en av oss? Men sedan var det: Nä, men, gumman, du måste höja ena ögonbrynet, alla har så, du måste sänka rösten. De tyckte nog det var ganska kul att forma mig, säger Aliette.

Spelade skådespelare

Said Legue (spelar Azad i serien) har varit guld, har lärt mig hur man uttalar vissa ord. Det är en sak att imitera göteborgska med invandrarbrytning, det måste sätta sig i kroppen också.

I dramaserien ”Tjockare än vatten” (avsnitt fyra av tio visas i kväll) spelar hon, Björn Bengtsson och Joel Spira tre syskon som måste driva en krog i Ålands skärgård en hel sommar, för att få ut arvet efter den nyligen bortgångna mamman (Stina Ekblad).

– Jonna ligger ju närmare mig. Det var meta-liksom-skådespeleri att spela en skådespelerska. Hon är lite uppe i det blå, frisinnad och härlig.

”Ingen känner igen mig”

Ganska skönt att göra det efter den rätt tunga rollen som Leilla.

Redan som 18-åring gjorde Aliette faktiskt en huvudroll i en film, populära ”Sandor/slash/Ida” (2005), efter Sara Kadefors bok.

– Ingen känner igen mig från den. Det låg aldrig i mitt intresse att upprätthålla ett ”kändisskap”. Efter det har jag hankat mig fram och gjort allt från att vara frisör till att jobba med utvecklingsstörda och handikappade. När jag var 26 tänkte jag: Nu eller aldrig och sökte och kom in på scenskolan. Och sedan dess har det blivit ja, ja, ja i stället för nej, nej, nej när jag har provfilmat.

FAKTA

Aliette Opheim

Ålder: 28. Bor: Pendlar mellan lägenhet i Göteborg och sambon i Stockholm. Familj: Sambo. Karriär: Filmdebut i ”Sandor/slash/Ida” (2005). Biroller i ”Gangster”, ”Playa del Sol”, ”Olycksfågeln”, ”Arne Dahl: Upp till toppen av berget” och ”Snabba cash – Livet deluxe”.

Aliette Opheim om…

… genombrottet i ”Sandor/slash/Ida”:

– Jag gick på Fryshusets gymnasium. Var med i en kortfilm som aldrig blev färdig. Den fotografen skulle plåta ”Sandor/slash/Ida”. Senare i livet har jag haft enorm nytta av de erfarenheter jag fick på den inspelningen.

… att hinna med scenskolan:

– Scenskolan är både som att gå i terapi och en självförtroendeboost. Tv-serierna har krockat något så fruktansvärt med utbildningen. Men jag har jätteförstående lärare och har lyckats tenta upp förra terminen. Vill inte hoppa av. Som kvinna efter 50 är det nog bra att ha en utbildning.

… kommande filmen av ”Apflickornas” regissör Lisa Aschan:

– Den heter ”Det vita folket”, en ganska mörk historia, det är så himla hemligt allting, men jag får göra en fantastisk roll. Pernilla August och Vera Vitali har två andra roller. Det är jättefräckt, en produktion med kvinnor i alla A-funktioner.

ARTIKELN HANDLAR OM