”Jag kan bränna ut mig på allt”

Babben Larsson om sin kollaps och nya serien – där hon pressar kändisar

1 av 3
TV

Det tog tio år för Babben Larsson att bli frisk efter kollapsen.

Nu aktar hon sig för att trilla dit igen – och intervjuar kollegor om prövningar i ”Stjärnor hos ­Babben” i SVT.

– Det är jävligt ­relevant att fråga hur ­Charlotte ­Perrelli ­mådde ­under skils­mässan, ­säger hon.

För trettio år sedan var det bottensvart, för femton år sedan gick hon in i väggen och för sju år sedan skilde hon sig och var nära att ”trilla dit” igen. Babben Larsson pratar gärna om problem.

– Jag är maniskt lagd. Kan bränna ut mig på vad som helst, till och med en hobby, säger hon.

Nu intervjuar hon ­artister i samma bransch om deras liv och prövningar i nya programmet ”Stjärnor hos ­Babben” i SVT.

– Jag frågar dem om svackor. Det bara skriker rubriker. Charlotte Perrelli tävlade i Eurovision samtidigt som hennes skilsmässa var på ­löpet. Jag tycker att det är ­relevant att fråga ”hur fan klarade du det?”, säger Babben Larsson.

Gick i terapi

Så vad har hon för ­egna svackor?

Det tog tid för Babben Larsson att hitta sig själv. Hon kände sig ­aldrig riktigt hemma och passade inte in. Som 25-åring såg hon allting ”nattsvart” och började gå i terapi.

– Jag behövde bli sams med mig själv. Som liten fick jag inte så mycket feedback på det jag gjorde, det fattades, säger hon.

Hon hittade hem i komedin, men efter för mycket stand up var det, ironiskt nog, humorn som sög glädjen ur Babben Larsson.

– Jag gick in i väggen. I sju år höll jag mig borta från stand up. Jag kunde jobba, göra komedi och vara rolig, men det fick inte heta ”stand up”. Det tog tio år att bli helt återställd, säger hon.

Gränsen gick 2007. Då hade Babben Larsson ett eget tv-program, låg i skilsmässa och turnerade.

– Det gick bra. Jag kunde ordna en konfirmation och åka hem för att flyttstäda ett rum när jag hade två timmar över. Då kände jag att nu pallar jag det här. Jag kan hantera stress igen, ­säger hon.

”Måste lugna mig”

Aktar du dig så att det inte ska hända igen?

– Ja. Jag har en sjuk gas och gillar farten, men nu har jag utvecklat broms och ­varningslampor. När det ­inte är roligt längre måste jag lugna mig.

Efter ”Babben & co” 2007 har Babben Larsson fått ett antal programledarerbjudanden, men tackat nej. ”Stjärnor hos Babben” kändes rätt i upplägg och tid. I programmet tävlar ­artister.

– Vi ville jobba med människor som inte ­beter sig illa och är besvärliga mot någon i produktionen. Därför rök några alternativ, säger Babben Larsson.

FAKTA

Det här är Babben

Namn: Barbro Karin Viola ”Babben” Larsson.

Familj: Barn och särbo.

Bor: Stockholm.

Yrke: Komiker, skådespelare och programledare.

Årsinkomst: 708 125 kronor (2013).

Aktuell: Med nya tv-programmet ”Stjärnor hos Babben” i SVT1, premiär i kväll klockan 20. Spelar i musikalen ”Cabaret” på Uppsala stads­teater, premiär den 1 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM