Aschbergs hemliga krav: Ville vara mjukis

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Robert Aschberg i ”Talang”.
TV

Han har skällt ut dokusåpa-deltagare och ilsknat till mot sin arbetsgivare i direktsänd radio.

Men som jurymedlem i ”Talang Sverige” visar han upp en ny, mjukare, sida.

– Det var ett villkor för att jag skulle ställa upp, säger Robert Aschberg.

”Talang Sverige” är programmet där okända människor får tävla om vem som har den största talangen. Priset? En miljon kronor. Tidigare har det i Sverige sänts i fem säsonger på TV4, men har nu flyttat till TV3. Formatet i sig har dock sänts i över 50 länder och ofta förknippats med hårda omdömen från programmens jury.

”Grät för minsta lilla”

En talangsökande jurymedlem som däremot valt den motsatta vägen är Robert Aschberg.

Något som överraskade de andra ”talangsökarna”.

– Jag trodde det skulle vara Robban som skulle vara den tuffa som skulle säga nej och vara lite striktare, men så var det absolut inte. Han tyckte allting var bra och grät för minsta lilla. Jag tror inte att han tryckte på knappen någon gång under hela säsongen, säger Tobias Karlsson.

Även Shirley Clamp vittnar om samma uppfattning.

– Vi trodde att han skulle vara butter och väldigt hårt men var i stället väldigt varm och mjuk. Samtidigt som han också var väldigt tydlig och rak. Han har en väldigt tydlig balans, säger hon.

Tappade humöret

Robert Aschberg själv berättar att ett villkor för att han skulle ställa upp i programmet var att slippa vara den som ”hoppar på den som ligger”.

– Att spy förakt eller hacka på någon jävel som har kämpat i timmar, kanske har en felaktig självbild som förstärkts av andra, och är så nervös att han håller på att dö när han går upp på scenen är inte bara larvigt utan direkt taskigt. Det är underhållning på den svagares bekostnad, säger han.

Ibland under audition-inspelningarna kunde han dock tappa humöret på vissa deltagare.

– De som kom in och var extremt kaxiga och stöddiga bad jag i ett par fall att dra åt i helvete, fast i artiga ordalag. Man ska inte komma in och spela Allan, då kan du ha en dagsedel.

ARTIKELN HANDLAR OM