Synd för dig att du var för dålig, Frölander

Kristoffer Bergström om senaste avsnittet av ”Mästarnas mästare”

1 av 3
TV

Visst kändes tävlingarna orättvisa, Lasse Frölander.

Du fick för enkla grenar.

Synd för dig att du var för dålig.

Det är som en kuppfilm. Alla har bedragit varandra fram och tillbaka, men de slugaste kom till sist undan med pengaväskan.

Bollar har kastats, muskler vibrerat, elstötar sprakat och glasstavar snappats. När krutröken lagt sig hörs ett klink mellan två champagneglas.

– Vad är det frågan om? säger Ravelli

– Två losers. Nu är vi här, svarar Laurell.

– Det är ju Christian och Lasse som ska gå vidare.

– Det är ett skämt. De kommer att byta ut oss senare och säga "vi bara skojade".

Handlar om att undvika utslagning

Sex ex-idrottare har gjort upp i fyra veckor och de två som verkade sämst har vunnit. Thomas Ravelli och Anna Laurell har gluffat i sig sistaplatser som om de vore chokladpraliner, men hankat sig vidare genom nattduellerna.

Och de är i final för att de varit bäst.

Ja.

Mästarnas mästare handlar om att undvika utslagning, inte om att glänsa, och LauRa har varit de skickligaste överlevnadskonstnärerna. LauRa har hållit jämn nivå, till skillnad från senaste episodens stora förlorare.

Den tidigare så fenomenale Lars Frölander antyder att han kan ha åkt ut på grund av felkonstruerade tävlingar. Det är ett svagt försvar för en ännu svagare insats.

Gripkraft är som gjord för hans lätta, muskulösa kropp. Hans simmarkollega Johanna Sjöberg vann enkelt momentet när den andra gruppen tävlade, och inte kan just Lasses stång ha varit halare än de andras.

Sedan fick han en seger till skänks. Att en simmare är bäst på att hålla andan under vattnet är lika troligt som att Christian Olsson hade vunnit i fyrsteg.

Inte bra nog

Gren tre, Sisyfos, är enligt Sveriges ledande idrottsforskare felkalibrerad så att tjejer har tio kilo för tung boll. Det visade sig i förra gruppen där Kajsa Bergqvist och Johanna Sjöberg var chanslösa mot Mattias Sunneborn och Tommy Söderström. Att Laurell ändå vann beror inte på att hennes boll utan hennes muskler var hårdare än Frölanders.

Hans boll såg en aning mjuk ut, jojo, men hur har han mage att klaga på det efter att SVT spritt palmblad och rosor åt honom i de två första grenarna?

Nä, Lasse.

Tävlingarna var bra nog. Du var det inte.

FAKTA

Veckans plåga

Anna Laurell har just vunnit Sisyfos och undvikit att åka ut. Hon spänner musklerna så att ådrorna bultar under huden vid axlarna. Två hårtestar fladdrar framför de slutna ögonen. Skriket är av utmattning och lättnad: AAAH!

Veckans njutning

Reaktionerna skiljer sig åt efter andhållningen. "Det ryckte i lungorna" säger Olsson, "jag fick panik" säger Laurell och "det gör ont" säger Frölander.

Ravelli knycker på axlarna. "Det var okej", säger han.