Kravet: Gå inte ner i vikt

John Bradley i ’Game of thrones’ om sitt kontrakt: Nu får jag ta några extra öl

1 av 3
Bradley tillsammans med ”Game of thrones”-författaren ­George R R Martin ­under premiärfesten för tv-­seriens fjärde ­säsong.
TV

Han fick drömrollen i tv-serien ”Game of thrones” innan han ens ­hade gått ut ­teaterskolan.

Och John Bradley, 25, har ett unikt kontrakt.

– Jag har inga problem att ta en extra öl på ­puben. Kraven på mig är att vara fit but still fat, säger han och skrattar.

Han spelar Samwell Tarly, kallad Sam, som är smart och insiktsfull, men överviktig, kass på att slåss och fäktas och har uselt självförtroende. En av få genuint goda rollfigurer i världens dyraste och stundtals mest våldsamma tv-­serie.

”Helt hjärtlösa”

– Många i serien är ju helt hjärtlösa, så det är spännande att blåsa liv i en helt annorlunda rollfigur. Det finns inget ont i honom. Fast det betyder inte att han är en mes. Vänta och se, Sam är mer komplicerad än många tror, det kommer att hända saker, säger John Bradley, när vi träffas då han har flugit till Oslo för att göra pr för utställningen ”Game of thrones – the exhibition”.

Han är en vänlig, öppen och mycket trevlig kille som berättar att han inte hade en aning om George R R Martins böcker när han prov­filmade för tv-serien.

– Jag visste bara att det var fantasy och att de sökte en överviktig kille.

Har kommit till ro

Han erkänner att det har väl inte alltid varit så kul att bära omkring på åtskilliga ­kilon för mycket, men att han nu har kommit till ro med hur han ser ut.

– Skådespelare ska ju ­gestalta alla sorters människor. Hur kul skulle filmer och tv-serier vara om alla ­killar ­hade sexpack och såg ut som fotomodeller?

”Tunga som satan”

Han är ganska nöjd med att ha kommit på den paroll - fit but still fat - som han har gjort till sin livsstil.

–Våra dräkter är tunga som satan. Filmar vi i Belfast, blir det jättevarmt. På Island fryser vi hela tiden. Det är skitigt och blött. Vi jobbar upp till 14 timmar. Så på så sätt måste man vara väl­tränad.

– Å andra sidan står det i mitt kontrakt att jag inte får gå ned i vikt. Så på lördagskvällarna, jag har säsongskort till Old Trafford och Manchester Uniteds matcher, behöver jag inte ha dåligt samvete om jag tar några ­extra öl efter matchen, säger han och skrattar.

John Bradley om ...

… skådespelarnas gemenskap i ”Game of thrones”:

Kit Harington och några till som jag har flest scener med, känner jag förstås bäst. Andra, som filmar på annat håll, träffar man i stort sett aldrig. Ändå är det som att vi känner varandra när vi träffas. En både märklig och häftig känsla.

… hur han hanterar att ha blivit rik och berömd:

– Inga problem. Jag har ­tagit körkort, men är inte mycket för dyra bilar eller lyxvillor. ­Säsongskortet på Old Trafford är min enda lyx. Och fansens gensvar är ju fantastiskt, det är bara kul att möta folk som är så engagerade i det man gör.

… favoritlaget Manchester United:

– Det har varit en hemsk ­säsong. Helt rätt att sparka ­managern David Moyes. Han passar bättre på en lite lägre nivå, där pressen inte är så stor.