TV4 fälls för hånet mot Ranelid

Kanalen skämtade om författarens hudfärg: ”Jag är Sveriges mest lästa och omtalade författare”

1 av 4
TV4 fälls för hånet mot Björn Ranelid.
TV

De skämtade om författaren Björn Ranelids hudfärg.


Nu fälls TV4:s ”Nyheterna” av Granskningsnämnden.


– Jag hoppas att du skriver det med versaler: det är en seger för sanningen och anständigheten, säger Björn Ranelid till Nöjesbladet.

Björn Ranelid, 65, anmälde själv inslaget som sändes i maj. Han ansåg att han ”blivit omtalad på ett ytterst kränkande och lögnaktigt sätt".

Inslaget handlade om att USA:s president Barack Obama hade skämtat om en av sina medarbetares hudfärg.

När den svenska reportern beskrev händelsen lät det så här:

"Mest applåder fick Obamas drift med sin hudfärg och representanthusets talesman John Boehner och dennes Björn Ranelid-liknande brun-utan-sol färg. För tillfället har John Boehner det jobbigare med Representanthusets republikaner än jag. Så man kan verkligen säga att orange är det nya svarta”.

”En seger för anständigheten”

Ranelid blev upprörd över hur han behandlats.

– Jag ska behandlas med samma respekt som PO Enquist, Torgny Lindgren och Kerstin Ekman. Jag är Sveriges mest lästa och omtalade författare, säger Ranelid och fortsätter:

– Jag kräver inget speciellt, jag vill bara bli anständigt bemött.

Granskningsnämnden går på författarens linje och anser att kanalen stred mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

– Jag hoppas att du skriver det med versaler: det är en seger för sanningen och anständigheten. De bör inte fällas, de skall. Eftersom att jag har undervisat i filosofi i tolv år, och även i matematik, så kan jag den semantiska distinktionen mellan böra och skola, säger han.

”Märkligt och dubiöst”

Däremot är han besviken över att man inte har kontaktat honom personligen med nyheten om fällningen.

– Myndigheten för radio och tv har inte meddelat mig. Jag finner det ytterst märkligt och dubiöst tänkt formellt juridiskt att tidningarna vet detta innan jag vet det.

Förhoppningsvis kan beslutet innebära förändring.

–  Nu har vi fått ett prejudikat, de kommer aldrig att kunna säga en enda lögn om mig. Nu är det slut, säger han och påpekar att han aldrig använder brun-utan-sol.

I ett yttrande ber TV4 om ursäkt och är kritiska mot sig själva.

”TV4 ber om ursäkt för det inträffade och har full förståelse för anmälarens invändningar. Den sortens kommentar har inget i ett nyhetsinslag att göra”, skriver de.

Däremot fälldes inte ”Timells skärgårdskök” i samma kanal, som även det anmälts av Ranelid. I det anmälda programmet liknades författaren vid havtorn på burk.

– Det skulle naturligtvis också fällas, säger Björn Ranelid.