Näääk: ”Nu kan jag luta mig mot musiken”

Rapparen Näääk har lämnat sitt mörka förflutna – gör debut som programledare i ny tv-show

1 av 7
LÄNK MELLAN STJÄRNORNA Matar Samba gör i kväll debut som program­ledare för ”Lyckliga gatan” där svenska musikveteraner och hiphopare möts.
TV

Rapparen Näääk debuterar som programledare i TV4.

I ”Lyckliga gatan” får han visa hiphop i ett positivt sammanhang.

– Det har blivit en sysselsättning som folk kan förlita sig på, säger Matar Samba.

Lika mycket som han är programledare och guidar tittarna, lika mycket är Matar Samba, 31, en länk mellan de olika artisterna i TV4:s nya program ”Lyckliga gatan”.

Egentligen är han rappare under artistnamnet Näääk, men gör nu alltså tv för första gången.

Han tyckte det verkade som ett bra sätt att visa hiphop i ett positivt sammanhang, men säger också att det var mycket för sin egen skull han tackade ja.

Åkte dit för knarkbrott

– Jag visste att det skulle vara väldigt kul för mig också, att jag skulle lära mig väldigt mycket på vägen. Få se och höra väldigt intressanta historier, säger han till Nöjesbladet.

Och Matar Samba har själv en historia. 2008 dömdes han till ett år och fyra månader i fängelse för narkotikabrott. Det är inget han är särskilt sugen på att diskutera i dag – särskilt inte i samband med ”Lyckliga gatan”.

– Det är ingenting jag förespråkar i dag och ingenting som har någonting med programmet att göra. Det nämns aldrig. Det här programmet har inget med våld eller droger eller något sånt att göra och förespråkar inget sånt och det gör inte jag heller, säger han.

Känner sig mognare

– Alla har en historia och jag har min, men programmet handlar om något helt annat. Det ska handla mer om musik och ett positivt möte mellan artister från två generationer.

Matar Samba säger att han har mognat. Att han nu är musiker på heltid har hjälpt mycket.

– Mycket har med musiken att göra, att jag har hittat en stadig punkt, nånting att luta mig mot. Jag känner en säkerhet i mitt liv som jag kanske inte gjorde innan, säger han.

I takt med att hiphopen blir folkligare – till exempel får synas i rutan på riks-tv – tror han att den kan hjälpa ännu fler.

– Det har blivit en sysselsättning som folk kan förlita sig på, och våga tro att man kan lyckas inom hiphopen, säger Matar Samba.

FAKTA

Udda artistmöten i ”Lyckliga gatan”

I TV4:s nya musikprogram möts artister över genre- och generationsgränser. Musik­veteranerna Arja Saijonmaa, Harpo, Mats Paulsson, Ann-Louise Hanson, Tommy Nilsson och Kikki Danielsson möter de unga rapparna Gee Dixon, Samboii, Linda Pira, Allyawan, Jeaff och Kumba.

De lär känna varandra under några dagar, och får i uppdrag att tolka varandras låtar.

Sist av allt får de uppträda med sin låt - inför den andra artisten.

Programledare är Matar Samba, även känd som rapparen Näääk.

ARTIKELN HANDLAR OM