Mannerström: ”Vi har för lite sex i Mästerkocken”

Förlorade mot Paradise Hotel: ”Har föreslagit sängkammarscener”

1 av 4
TV

”Sveriges mästerkock” fick i fjol se sig slagen av skandalsåpan ”Paradise hotel” på Kristallen­galan. Nu är de ute efter revansch.

- Jag sa att vi hade för lite sex i vårt program, säger Leif Mannerström.

I kväll har TV4:s ”Sveriges mästerkock” premiär igen.

Succéprogrammet har lockat många tv-tittare och vann tv-priset Kristallen tre år i rad i kategorin Årets dokusåpa.

Men förra året blev det inget pris.

- Vi har fått tre Kristallen och satsar på en till nu. Vi förlorade konstigt nog mot det här konstiga programmet, vad heter det... när jag då sa att vi hade för lite sex i vårt program ...

Du menar ”Paradise hotel”?

- Ja just det, de vann ju förra året. Och då undrade vi ju alla hur i helvete det gick till. Så vi har föreslagit nu att i nästa program ska vi ha sängkammarscener också, säger jurymedlemmen Leif Mannerström och skrattar.

Första kvinnan

I årets säsong håller sig dock ”Sveriges mästerkock” till matlagning. Efter att programmet tidigare fått motta kritik för att inte ha kvinnor i juryn har de nu värvat Mischa Billing, 48. Hon ansluter till originalmedlemmarna Leif Mannerström, 74, och Markus Aujalay, 43.

- Jag känner att jag har fått uppdraget först och främst för min kompetens. Sen att jag är kvinna, ja då kommer det ju lite mer klänningar, örhängen och high heels med det.

I programmet presenteras hon som ”Sveriges vassaste smaklökar” av Markus Aujalay. Mischa Billing tar över efter Anders Dahlbom som var med förra året, men framför allt är det Per Morberg som tidigare suttit i den jurystolen.

Önskade en kvinna

- Jag utgår från min kompetens och mitt kunnande och jobbar utifrån det. Jag försöker inte fylla någon annans skor, säger hon.

Leif Mannerström tror att årets säsong blir den bästa hittills.

- Mischa Billing är väldigt duktig. Hon är otroligt smaksäker och har en av de här stora näsorna som hon har fått utmärkelser för. Det var mitt önskemål redan innan att ta in en kvinna. Nu ville produktionen också det, vilket är väldigt roligt, säger han.

Den femte säsongen av ”Sveriges mästerkock” har premiär i kväll med start 20.00 i TV4.

näsvis

Fakta juryn

Leif Reinhold Mannerström. Ålder: 74. Yrke: Är en av Sveriges främsta kockar. Han har bland annat utsetts till kockarnas kock tre gånger och haft stjärna i Guide Michelin 1999-2010.

Nils Markus Aujalay. Ålder: 43. Yrke: Kock som bland annat belönades med utmärkelsen ”Årets kock” 2004.

Mischa Erika Billing. Ålder: 48. Yrke: Lektor i måltidskunskap, sommelier och ledamot i Svenska Vinakademien. Fick utmärkelsen Årets näsa 2000.

ARTIKELN HANDLAR OM