”Jag har aldrig varit så nära ett sådant lidande”

Svenska artisterna möter barnen som inte har någonting

1 av 4
TV

De reser till ett av världens fattigaste länder – och träffar barn som inte har någonting.

Det blir omskakande när fyra musiker åker till Bangladesh i ”En resa för livet”.

– Det var väldigt känslosamt, säger Marit Bergman.

Tillsammans med Danny Saucedo, Linda Sundblad och Timo Räisänen reste Marit Bergman till Dhaka i Bangladesh. I ”En resa för livet”, som sänds i Sjuan, besöker de barn som lever under förhållanden vi knappt kan föreställa oss.

– Det var både det värsta och det bästa jag har varit med om i mitt liv. Jag har aldrig tidigare varit så nära ett sådant lidande, säger Marit Bergman.

– Men trots att vi var där så var det svårt att förstå hur de här barnen har det. Det var som en käftsmäll i själen.

”Blev torktumlad”

De fyra artisterna träffar barn som svälter, lever på gatan, och jobbar i smutsiga fabriker. Men de följer också SOS Barnbyars arbete för att hjälpa utsatta barn. Sedan ska de skriva varsin låt om sina upplevelser.

– Det var väldigt mycket upp och ner. Jag blev torktumlad inombords under resan. Vi såg all den här misären, sen kom vi till barnbyn där barnen får ett hem, mat, kärlek och en utbildning, säger Marit Bergman.

– När vi var där blev det så otroligt tydligt hur mycket SOS Barnbyars arbete betyder. Barnbyn är ett paradis för barnen som bor där, säger Danny Saucedo.

”Alla kan göra mycket”

Artisterna hoppas att deras resa kommer att göra att fler blir medvetna om de fattiga barnens situation. Och att fler agerar för att få till en förändring.

– Även om alla barn vi träffade kanske inte blir hjälpta av det här hoppas jag att det här leder till att fler får möjlighet till ett bättre liv, säger Danny Saucedo.

– Alla i Sverige kan faktiskt göra mycket för att förändra livet för de här barnen. Det gäller att våga göra det, säger Marit Bergman.

FAKTA

Om ”En resa för livet”

■ ■ Marit Bergman, Danny Saucedo, Linda Sundblad och Timo Räisänen reser till Dhaka i Bangladesh för att följa SOS Barnbyars arbete.

■ ■ Artisterna ska också skriva en låt som handlar om det som de har varit med om.

■ ■ Intäkterna från låten går till SOS Barnbyars verksamhet.

■ ■”En resa för livet” har premiär i Sjuan i kväll 21.00.

ARTIKELN HANDLAR OM