”Himlen kan vänta”-George död i lungcancer

SVT-profilens fru: ”Det sista året svek kroppen honom”

1 av 3 | Foto: Björn Lindgren
Deltagarna i serien "Himlen kan vänta" - där SVT följde fem personer som drabbats av en dödlig sjukdom. Fr v Martin med ALS, Frida med Hodgkins sjukdom, Susanne med bröstcancer, George som hade cancertumörer i hela kroppen, Henrik vars hustru Helena avlidit av en hjärntumör och programledaren Anne Lundberg.
TV

Han fick åtta månader att leva, men det blev nästan nio år.

Nu har  George Schottl från "Himlen kan vänta" somnat in i sviterna av lungcancer.

George blev känd för sin medverkan i programmet "Himlen kan vänta" som sändes i  SVT 2008. Där berättade han om sin kamp mot cancern, samtidigt som han höll modet uppe med sin galghumor och blev mycket uppskattad av tittarna.

– Döden har en ribbad mage, inte ett uns fett för mycket, döden andas lugnt och fint, nästan retfullt. I andra hörnan står jag, flåsande. Min gamla ribbade mage som jag hade senast 1987 är som bortblåst, skrev  George i sin blogg "Med liemannen bakom axeln",. Där har han också skrivit sin sista hälsning i ett blogginlägg publicerat av frun Sara den 18 januari. Inlägget är dikterat två dagar innan han dog:

"Ni har varit fantastiska!

Ni har varit ljuvliga!

Ert stöd och er hjälp till varandra, och till mig, har visat att det finns hopp och tro i världen!

Lev gott!

George"

Med i medicinsk studie

Han fick diagnosen malignt mesoteliom, 2006 en form av lungcancer som oftast är aggressiv. Medellivslängden efter diagnosen är tre till åtta månader.  Men George kämpade sig vidare, fick komma med i en medicinsk studie och tumörerna slutade växa. Både läkarna och George trodde att det var medicinerna han fick som höll honom vid liv, men de visade sig vara verkningslösa.

– Varför är jag bland de få som lever med den här diagnosen länge? Är det för att jag har en sådan starkt vilja? I så fall är det ett hån mot alla dem som haft starkare vilja än jag och som ändå dött i sjukdomen, sa han i en intervju med Sydsvenskan 2012.

Brev till dottern

George och hans fru Sara blev föräldrar 2010, dottern Freya föddes 2010 efter IVF-befruktning då George frusit ned sina spermier fyra år tidigare, innan de första cellgiftsbehandlingarna. Han publicerade ett brev till dottern på bloggen och berättade att hon skulle få fler brev vidviktiga händelser i livet, som studenten och på sin bröllopsdag. Hans fru Sara skriver att hans sista tid präglades av sjukdomen.

– Han önskade att han kunde blogga oftare men under det sista året svek kroppen honom. Antingen var det hans tankar som hindrade honom att skriva, eller så var det fysiska problem, skriver hon.

Nöjesbladet har sökt familjen för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM