Harriet: ”Inte en jävel bestämmer över mig”

Slagen av mamma och partnern men nu tar Andersson ingen skit

1 av 5
Äntligen gör Harriet Andersson precis som hon själv vill.
TV

En mamma som slog, stormiga kärleksrelationer och en man som misshandlade.

Skådespelaren Harriet Andersson har fått flera törnar under sitt 82-åriga liv.

Men trots allt har hon alltid rest sig och slagit sig fri.

– Jag är damen som gör vad som faller henne in, säger hon.

– Hitta inte på och fabulera, för då blir tant jävligt arg.

Hon morrar i andra sidan luren. Harriet Andersson har inget emot att prata om sig själv, men då ska det ske på hennes egna villkor.

I kvällens ”Stjärnorna på slottet” berättar skådespelerskan utan omsvep om sitt liv och dess mest privata stunder - ljusa som mörka.

Bands fast

Och mörka stunder har det blivit många. Harriet växte upp med en mamma som slog sin dotter och band fast henne i sängen. Den våldsamma uppväxten gjorde sig påmind i förra veckans avsnitt då Örjan Ramberg ville att deltagarna skulle klä ut sig till sina mammor.

– Det kändes lite svårt. Jag kände mig inte bekväm i det, säger hon till Nöjesbladet.

– Men jag har inte lidit ett dugg av det där på något sätt. Det ligger så långt bakom mig. Jag var ju inte det enda barnet som fick smörj på den tiden, tillägger hon.

Grubblar inte

Harriet Andersson grubblar helt enkelt inte över det förflutna. Det gäller även männen i hennes liv. För­lovningen med Per Oscarsson på 50-talet, affären med Ingmar Bergman, Gunnar Hellström som misshandlade henne och äktenskapet med lantbrukaren Bertil Wejfeldt som resulterade i en bitter tvist kring parets dotter. Harriet har alltid rest sig och gått vidare.

– Jag försöker leva i nuet, det går inte att titta tillbaka alltför mycket, säger hon.

Sitt livs kärlek

Men hon har en speciell plats i hjärtat till författaren och filmskaparen Jörn Donner. De var tillsammans under flera år på 60-talet och hon räknar honom som sitt livs kärlek.

– Det var det bästa som hänt i mitt liv. Vi reste tillsammans och han tjafsade inte med mig. Men alla vackra sagor har ju ett slut, säger hon.

Har ni någon kontakt i dag?

– Vi hörs per telefon och vi ses ibland när han är i Stockholm. Han är en oerhört god vän till mig nu. Sådana är det ont om.

”Latar sig”

I dag lever Harriet Andersson ensam och tillbringar tiden med ”att lata sig” och säger att hon äntligen hittat friheten hon längtat efter under hela livet.

– Jag har ett toppenliv. Jag gör precis som jag vill. Det har man inte alltid fått göra, men det tar jag igen nu. Nu är det inte en jävel som bestämmer över mig.

Har gjort över hundra filmer

Namn: Harriet Andersson. Ålder: 82. Yrke: Skådespelare. Bor: Stockholm. Karriär: Debuterade på film 1949 med reklamfilmen ”Hälsa för halsen - Bronzol”. Stora genombrottet kom 1953 med Ingmar Bergmans ”Sommaren med Monica”. Sedan dess har hon gjort över hundra filmer, bland andra ”Sommarnattens leende” (1955), ”Viskningar och rop” (1972), ”Fanny och Alexander” (1982) och ”Dogville” (2003). Arbetade på Dramaten i 24 år fram till 1993. Aktuell: Är en av deltagarna i ”Stjärnorna på slottet” på SVT. Kvällens program är säsongens sista och Harriet är huvudperson.

ARTIKELN HANDLAR OM