En perfekt mysdeckare

Så bra är ”Grantchester”

1 av 2 | Foto: SVT
Stigande stjärna James Norton, här som präst/amatördetektiv, är någon att hålla koll på.
TV

Har du inte noterat den stigande stjärnan James Norton än, är det dags att göra det nu.

Nyligen såg vi honom som ”Happy valleys” avskyvärda psykopat Tommy Lee Royce.

Nu har han svidat om till en guds man i lantligt idyllisk 50-talsmiljö för ITV:s behagfulla kostymdeckare ”Grantchester”, baserad på James Runcies böcker.

Sidney Chambers (Norton) är kyrkoherde i fiktiva, grönskande lilla Grantchester, i Cambridgeshire. Han är en krigsveteran som är ärrad både kroppsligt och själsligt, han är olyckligt kär, och han dricker för mycket.

När älskarinnan till en man som tycks ha begått självmord vädjar om hjälp med att bevisa att det i själva verket rör sig om ett mord, glider Sidney in på en sidokarriär som amatördeckare.

Kommissarie Geordie Keating (Robson Green) är till en början skeptisk till Sidneys snokande, men inser snart att prästen är bra på att dra fram information ur människor – och ett inofficiellt partnerskap dem emellan börjar gro.

”Grantchester” är nära nog den perfekta brittiska mysdeckaren – enkel men elegant, med intressanta karaktärer man lär känna pö om pö, lite ­humor och en viss svärta.

Premiär lördag SVT1 21.35

FAKTA

Grantchester

   

Del 1-2

Brittisk kostymdeckare från 2014 av Daisy Coulam, med bl a James Norton, Robson Green, Morven Christie, Tessa Peake-Jones och Al Weaver.

ARTIKELN HANDLAR OM