”Anette Norberg borde inte ha varit med i Mästarna nu”

Kristoffer Bergström: SVT borde ha sparat henne till en senare säsong

1 av 2
TV

Anette Norberg borde inte ha hamnat i botten av tabellen.

Hon borde inte ha varit i nattduellen.

Hon borde inte ens ha varit i Italien.

Kristoffer Bergström.

Mästarnas mästare är ingen idrottstävling. Sportisar blir svettiga i grupp, men de sportar inte. De leker på ansträngande vis.

Vore det toppidrott hade vi klagat över deltagarnas alkoholvanor. Gudars skymningar, hade vi utbrustit, vilka oseriösa drullar som dricker öl på kvällarna! Tänker de inte på prestationen?

Hade sportisarna sportat skulle vi ha avkrävt bättre resultat, färre leenden, mer seriositet, men eftersom de leker gäller lekens statuter:

Alla ska vara med. Det duger inte att fem gör upp om segern och en sitter bredvid.

Anette Norberg är på många sätt en drömdeltagare för SVT. Med två OS-guld och tolv mästerskapstitlar är hon curlinghistoriens främsta skip. DN rankade henne som 23:a på sin lista över Sveriges bästa idrottare genom tiderna, klart före Charlotte Kalla och Mats Wilander.

48-åringen från Härnösand är också intressant att lyssna på. Hon formulerar sig frankt såväl när hon skojar som när hon berättar om bröstcancern hon drabbades av 2013.

Jag hade gärna sett en dokumentär om Anette Norberg, inte ett lekprogram där smärtan begränsar henne.

Norberg lider av sviterna från en operation i fjol och verkar inte kunna använda högerarmen till att hänga eller klättra med. I andra avsnittet fullföljde hon en av tre grenar och kom sist, men räddade sig kvar i en nattduell som bara tarvade balans, vilket hon har bättre än den utslagne Glenn Hysén.

SVT måste ha märkt curlarens fysiska status när de bokade in henne. De kände till att hon inte var i slag att ställa upp i alla grenar, men flög henne ändå till inspelningsplatsen i Italien.

Jag gillar inte det. Jag ifrågasätter SVT:s val.

Självklart förtjänar den härliga, inspirerande Anette Norberg en plats i Mästarnas mästare, men den borde ha beretts till en senare säsong. Programmet kommer tillbaka.

Det vore bättre om alla årets deltagare hade kunnat leka ihop. Det vore rättvisare om Norberg hade fått kliva in i programmet när hon var återställd.

Med sitt beundransvärda psyke kunde hon bli en av favoriterna. Nu är hon av förståeliga skäl chanslös på segern.

Stekheta snackisarna i nöjesvärlden: Följ Nöjesbladet på Twitter

FAKTA

Ett mysterium med två svar

När Magnus Muhrén går in i affärer blir han först nervös, sedan bajsnödig. Vad kan det bero på?

Läkekonsten svarar:

Vid stress produceras adrenalin som påverkar det enteriska nervsystemet. Tarmarna tar då upp mindre vätska och måste tömmas oftare.

Flashbacksignaturen Detvardåsjälva svarar:

"Det måste ha varit gynnsamt någon gång i vår historia. Exakt hur och varför de som blev skitnödiga när de såg en grottbjörn överlevde är det nog ingen som vet. (...) Kanske björnen blir så äcklad att den går och spyr eller något, och man får tid att fly i lugn och ro."