Stöttades - av de andra mästarna

Anna Olsson om att Anette Norberg tvingades bryta: Starkt att hon ens är här för att tävla

1 av 4
Anette Norberg tvingades avbryta två av de tre grenarna i gårdagens avsnitt av ”Mästarnas mästare”. Men hon tycker inte att tävlingarna är viktigast. ”Det viktiga är att få lära känna andra idrottare och få göra en tillbakablick på sin egen karriär”, säger hon.
TV

Anette Norberg tvingades bryta flera tävlingsgrenar i ”Mästarnas mästare”.

OS-hjälten är begränsad i armen efter sin cancer­operation och stöttades av de andra deltagarna.

– Att hon ens var där på plats och tävlade, det var starkt av henne, säger ­Danijela Rundqvist.

Före detta curlingproffset Anette Norberg, 48, berättade i det första avsnittet av ­”Mästarnas mästare” om sin tuffa kamp mot bröstcancern. Efter operationen är hon ­begränsad i vissa rörelser i ­armen.

I det andra avsnittet tvingades hon avbryta två av tre grenar.

– Jag visste redan innan att det skulle vara svårt för mig att genomföra vissa grenar. Det var inte jobbigt just för tävlandets skull, men det var jobbigt att inse att sjukdomen har gjort att man är begränsad.

De andra deltagarna fanns där för henne och försökte ­stötta henne så gott de kunde.

– Det var mycket peptalk. Vi allihop pratade med henne och sa att det var okej och att vi ­förstår att det är tufft, säger Magnus Muhrén.

”Väldigt rörande”

Danijela Rundqvist säger att hälsan går före sport och tävling.

– Det var väldigt rörande när hon berättade för oss vad hon hade ­varit med om. Att hon ens var där på plats och tävlade, det var starkt av henne. Vi pratade mycket med henne, hon är en grym tjej och en av de mest meriterade idrottskvinnorna vi har i vårt land, säger hon.

Anna Olsson instämmer:

– Vi var där för varandra och tyckte att det var starkt av henne att vara där.

Anette Norberg säger själv att hon inte tycker att tävlingsmomenten är det viktiga med programmet.

– Det viktiga är att få lära känna andra idrottare och få göra en tillbakablick på sin egen karriär. Det där med ­tävlandet tycker jag är roligt, men det är inte det viktiga. Det var anledningen till att jag tackade ja ändå, även om jag ­insåg att jag skulle få det svårt i de fysiska grenarna.

”Inte ett alternativ”

Skulle du ha varit i bättre form om du väntat något år?

– Jag kommer alltid att vara begränsad, men jag kommer säkert kunna träna upp muskler runt omkring. Men det tycker inte jag var ett alternativ. Man får ta chansen och uppleva ­saker när de kommer. Jag kan ju få ett återfall och det kan hända något annat.

På SVT svarar man att det var upp till Anette Norberg själv att besluta om hon kunde medverka eller inte.

– Alla deltagare får lämna in en hälsodeklaration för sin ­fysiska status. Vi kan aldrig avgöra fullt ut hur de kan med­verka i tävlingarna. Det avgörandet måste de själva ta. Vi har haft deltagare tidigare som ­inte har kunnat medverka i tävlingar, om man har varit förkyld eller skadad. Någonstans är det hennes eget beslut att vara med, ­säger Anders Wistbacka, ­projektledare på SVT.

Han säger att hon annars ­hade fått plats i vilken eventuellt kommande ­säsong som helst.

– Hon är en av Sveriges absolut största idrottsstjärnor, så för oss är det stort att ha med henne.