Kriget mellan kärlekssåporna

1 av 6
Linda Lindorff ledde ”Robinson: Love Edition”
TV

De slåss om samma deltagare, producenter och tv-publik.

I veckan har både ”Ex on the beach” och ”Robinson – love edition” premiär – och kriget mellan kärlekssåporna är ett faktum.

– ”Paradise hotel” har ju blivit en sån otrolig succé så det är så klart smickrande att flera rycker i våra deltagare, säger Susanne Nylén, presschef på TV3.

”Ex on the beach” har värvat ”Paradise hotel”-deltagare. ”Robinson – love edition” har lagt beslag på nyckelpersoner ur ”Paradise hotel”-produktionen.

Nu drar kriget mellan kärlekssåporna i gång på riktigt.

När TV3 väckte liv i sex- och skandalsåpan ”Paradise hotel” 2013 blev det en oväntad succé. Med deltagare som Samir Badran och Paulina ”Paow” Danielsson skapades snabbt rubriker och programmet lyckades locka till sig en svårflirtad yngre tittarskara som tv-kanalerna länge kämpat om.

Succén märktes framför allt på nätet där ”Paradise hotel” gång på gång toppade tittarmätningarna om de svenska tv-kanalernas mest sedda tv-program online.

”Många tv-direktörers dröm”

Nu hakar de andra stora tv-bolagen på.

I måndags sände Kanal 5:s systerkanal Kanal 11 första avsnittet av ”Ex on the beach”.

Dagen efter hade TV4-gruppens singelversion av dokusåpornas dokusåpa ”Robinson - love edition” premiär i Sjuan.

Senare i vår har ”Paradise hotel - förspelet” premiär på TV3 Play, där tittarna får följa castingprocessen inför den kommande säsongen.

– Vad gäller ”Paradise hotel” så är det ett av få tv-format som har fått så tydliga framgångar både i playtjänsten och på linjär tv så det är nog många tv-direktörers dröm att skapa ett format med samma synergieffekter. Det är ju också bland de yngre målgrupperna som tv-kanalerna tappat mest. Även om de yngre ser lika mycket på rörlig bild så ser de inte lika mycket på tv och därför är det viktigt för tv-kanalerna att hitta såna format, säger John Aleman, tv-chef på mediebyrån Carat.

Att veckans båda dokusåpapremiärer har sneglat på TV3-succén är tydligt.

Samma producenter

”Robinson - love edition” har rekryterat flera nyckelpersoner i produktionen från ”Paradise hotel”, däribland producenten Mia Berg. TV4-gruppen har dessutom värvat över ”Paradise hotels” exekutive producent Gustav Carlsson från TV3 och hans första uppdrag är som exekutiv producent för ”Robinson - love edition”.

– Jag har svårt att jämföra programmen eftersom jag precis har bytt jobb, men ”Paradise hotel” är ju ett extremt format. Det filmas dygnet runt. I ”Robinson” har vi inga guppande täcken och filmar inte med övervakningskameror. Och det är skillnad på att vara på ett hotell och dricka drinkar mot att kunna överleva på en öde ö där det är varmt, skitigt och du är hungrig, säger Gustav Carlsson.

”Ex on the beach” har jobbat hårt för att rekrytera redan kända profiler och bland annat värvat ”Paradise hotel”-deltagaren Emelie Rydberg. En annan profil från programmet, Paulina ”Paow” Danielsson, har också berättat att hon stoppades från ”Ex on the beach” på grund av sitt kontrakt med TV3.

Kamp om rätt deltagare

Att kärlekssåporna slåss om samma deltagare slutar inte vid redan kända profiler.

Emelie Tornström, 20, från Göteborg, hade sökt till ”Paradise hotel” när hon blev uppringd av produktionen bakom ”Ex on the beach”.

– Det var en tjej som ringde och frågade om jag var sugen på att vara med i det programmet. Jag frågade hur de hade hittat mig, men de sa bara att de hört att jag var en god och glad tjej, säger hon.

Emelie Tornström gick på flera intervjuer, läkartester, träffade psykolog och skrev på kontrakt för att vara med i Kanal 11:s program. Men då hörde ”Paradise hotel”-produktionen av sig efter att ha läst hennes ansökan.

– De ringde två, tre gånger och det var ju ett program jag hade sökt till. Och jag kände att jag hellre ville vara med ”Paradise hotel”, det känns mycket större och är ju ett program jag gillar.

”En otrolig succé”

Utan några andra löften än att få komma på intervju hoppade hon av ”Ex on the beach”. När Nöjesbladet pratar med henne har hon ännu inte fått definitivt besked från ”Paradise hotel”.

– Men jag tror ändå att jag gjorde det rätta valet, säger hon.

TV3:s presschef Susanne Nylén bekräftar att Emelie Tornström är med i castingprocessen till den kommande säsongen av ”Paradise hotel”, men att det ännu inte är klart huruvida hon kommer med i programmet eller inte:

– ”Paradise hotel” har ju blivit en otrolig succé som banat väg för flera andra kanaler att haka på den här genren igen och det är så klart smickrande att flera rycker i våra deltagare, säger hon.