Enorm och mästerlig tv som man aldrig vill ska ta slut

Så många får femte säsongen av ”Game of thrones”

1 av 4
TV

Cersei Lannister (­Lena Headey) har mycket att tänka på. Som hur hon ska kunna behålla makten i King’s Landing efter sin fars död, ta kål på sin bror Tyrion (Peter Dinklage), hantera den intrigerande Margaery Tyrell (Natalie Dormer), och rädda sin dotter Myrcella (Nell Tiger Free) från Dorne.

Den sydliga region vi nu introduceras till ordentligt, där den bokstavligt talat krossade Oberyn Martells nära törstar efter hämnd på familjen Lannister.

Samtidigt kliver den nersupna rymlingen Tyrion ut ur sin låda efter en lång resa tillsammans med Varys (Conleth Hill), som givetvis har en raffinerad plan, medan Daenerys ­Targaryen (Emilia Clarke) får allt svårare att hålla både invånarna i ­Meereen och sina drakar i schack.

Och vid muren hamnar Jon Snow (Kit Harington) i kläm mellan Stannis Baratheon (Stephen Dillane) och Mance Rayder (Ciarán Hinds).

Det kokar på alla håll, nya hot tornar upp sig, nya allianser bildas, och nya spelare dyker hela tiden upp i det svindlande schackspel som är ”Game of thrones”.

Det är enorm, labyrintisk, mästerligt jonglerad tv i en helt annan skala än någonting annat. Och man vill aldrig att det ska ta slut.
 

Premiär på måndag 03.00/21.00 HBO Nordic/CMore Series

För bästa kollen på Game of Thrones - följ Nöjesbladet på Facebook

FAKTA

Game of thrones

Säsong 5, del 1–2

Amerikanskt fantasydrama från 2015 av David Benioff och D B Weiss, med bl a Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke och Nikolaj Coster-Waldau.

Silicon Valley

Säsong 2, del 1–2

Amerikansk komediserie från 2015 av bl a Mike Judge, med bl a Thomas Middleditch, T. J. Miller och Kumail Nanjiani.

Mike Judges ”Silicon Valley” är tillbaka. Om programmeraren Richard Hendriks (Thomas Middleditch) och hans nördiga kamrater, som står på tröskeln till att göra sig en förmögenhet i Silicon Valley, men hela tiden stöter på ­patrull. Smart, observant och detaljrik satir, som blandar högt med lågt (även om till och med sexskämten är intelligenta). Om serien hade ett problem i sin första säsong var det bristen på kvinnliga spelare – och därför är det härligt att se Suzanne Cryer göra en fantastisk entré som nya nyckelfiguren Laurie Bream. En av tv:s absolut roligaste serier, och snudd på .

Säsongspremiär på måndag 22.00 HBO Nordic/CMore series

Marvel’s Daredevil

Del 1–4

Amerikanskt superhjältedrama från 2015 av Drew Goddard, med bl a Charlie Cox, ­Deborah Ann Woll och Vincent D’Onofrio.

Netflix första Marvel-serie är här. Charlie Cox är advokaten Matt Murdock, som är blind, men vars övriga sinnen är förhöjda. I jobbet fungerar han som en mänsklig lögndetektor, och på nätterna gör han upp med skurkar i Hell’s Kitchen, klädd i svart. Mörka, hotfulla och brutala ”Daredevil” är en superhjälteserie för fullvuxna, som siktar på (relativ) realism. Bitvis är det så murrigt att man inte ser mycket mer än vad Matt Murdock själv gör, och Elden Henson är en rätt irriterande Foggy Nelson. Men det är smärre plumpar. Actionsekvenserna är av toppklass, och Vincent D’Onofrio är lågmält obehaglig som antagonisten Wilson Fisk/Kingpin.

Premiär fredag på Netflix

American horror story: freak show

Säsong 4, del 1–3

Amerikansk skräckantologi från 2014 av Ryan Murphy och Brad Falchuk, med bl a Jessica Lange och Sarah Paulson.

Den fjärde säsongen av Ryan Murphys och Brad Falchuks excentriska och kinky, gräns­lösa skräckantolgiserie utspelar sig i ­Jupiter, Florida, 1952, och kretsar kring en av de sista ”missfostercirkusarna”. Seriens fixstjärna Jessica Lange spelar den tyska föreståndarinnan Elsa Mars. Kathy Bates är skäggiga damen, Sarah Paulson de siamesiska tvillingarna ­Bette och Dot, Angela Bassett har tre bröst, och John Carroll Lynch är den vanställda, mordiska clownen Twisty, som börjar härja i Jupiter samtidigt som Elsa och hennes gäng anländer. Tjusigt, kreativt, skruvat, och lite sorgset.

Säsongspremiär på söndag 22.05 Kanal 9