Emilia Clarke gick från ett cateringjobb till att spela drakdrottning i 'Game of thrones'

’Livet har varit som en bergochdalbana’

1 av 13
TV

LONDON. Hon gick från ett cateringjobb till att bli en av ”Game of thrones” största stjärnor.

Nu vill Emilia Clarke, som spelar Daenerys i succéseriens femte säsong, bredda sitt CV.

–  Jag skulle älska att vara med i ”Girls”, säger hon till Nöjesbladet.

När Emilia Clarke 2009 tog examen från Drama Centre i London hade hon ingen aning om vart hon skulle ta vägen. Än mindre skulle deltidsservitrisen kunna föreställa sig att hon ett år senare skulle ha en jätteroll i en av världens största tv-produktioner.

– Jag trillade typ ur min dramautbildning och började ta cateringjobb. Sen fick jag en roll i ”Game of thrones”, så det har varit mycket av en bergochdalbana för mig och en ganska rejäl förändring, säger Clarke, 28, till Nöjesbladet, som möter henne på Corinthia Hotel i London.

Skådis hoppade av

Hon fick rollen som Daenerys Targaryen efter att ”Stolt och fördom”-skådisen Tamzin Merchant, 27, av okänd anledning hoppat av i sista stund - och gjorde succé. När ”Game of thrones” nu går in i en femte säsong är drakmamman en av seriens mest ikoniska karaktärer. Men medan succéseriens andra stjärnor ständigt uppvaktas av fans på gatan så kan hon röra sig ganska obehindrad. Hemligheten? Clarke, som blivit världskänd som en platinablond drottning är egentligen brunett.

– Jag är så olik Daenerys utan peruken, så jag kan ofta bara lätt glida förbi folk, säger Clarke.

Kontrakt till säsong 7

Clarke har kontrakt till och med en sjunde ”Game of thrones”-säsong, men hon har redan börjat förbereda sig för livet efter succé­serien och kryddar sitt CV med andra projekt.

Hon vill inte riskera att hamna i ett fack och i år spelar hon till exempel Sarah Connor i den femte ”Termi­nator”-filmen, ”Terminator genisys”.

– Jag vill kunna se tillbaka på min karriär och aldrig ha spelat samma karaktär två gånger. Förutom i ”Game of thrones”.

Och efter rekordsuccén tror hon att det kan bli svårt att göra en annan tv-serie. ”Game of thrones”, med 18,6 miljoner tittare per avsnitt, som vunnit 14 Emmys och nominerats till 59, kan bli svår att toppa.

– Även om jag gillar mycket annan tv, så tror jag själviskt nog att vi är den bästa som finns. ”Breaking bad” har ju slutat, säger hon.

Öppen för ”Girls”

Men Emilia Clarke öppnar upp för att göra ett undantag.

– ”Girls” av Lena Dunham skulle jag definitivt göra. Jag skulle älska att kliva in i ett avsnitt av den serien, säger hon.

1 av 3
Kit Harington som Jon Snow.

Emilia Clarke om ...

… varför hon tror att Daenerys är så populär:

– Jag tycker att jag haft tur som fått spela en karaktär med så många kvalitéer som är lätta att relatera till. Och att se någon göra en resa från att ha varit tillbakatryckt till att resa sig är väldigt inspirerande. Man vill se en karaktär göra bra ifrån sig.

… vilken världsledare hon vill likna Daenerys med:

– Obama, kanske.

… skillnaderna mellan henne och Daenerys:

– Jag tror att jag pratar mer än hon, och klantar till det mer än hon, men hennes styrka är helt klart inspirerande.

… fansens drömromans mellan henne och hunken Jon Snow (Kit Harington):

– Det är en väldigt populär teori. Men det är bara en teori. Handen på hjärtat, jag har ingen aning om vad som kommer att hända Men det skulle vara fantastiskt - Kit är riktigt grym.

… vem som är störst - Jason Momoa (som spelar Daenerys ex-man Khal Drogo i ”Game of thrones”) eller Arnold Schwarzenegger:

– Det är en bra fråga. Jag vet inte - vi borde sätta upp en fight mellan dem så får vi se.

… drömregissörer att jobba med i framtiden:

– Jag skulle döda för att få jobba med Sam Mendes. Det behöver inte nödvändigtvis vara en ”Bond”-film, men om han skulle fråga så skulle jag inte säga nej. Guillermo Del Toro hade också varit fantastiskt, och Spielberg – listan kan göras lång.