Ingvar Oldsbergs glädje efter kanalbytet

”Bingolotto” återvänder till TV4

1 av 4 | Foto: ROGER LUNDSTEN
TV

Flaggskeppet kommer upp till ytan.

Ingvar Oldsbergs ”Bingolotto”-succé innebär comeback i TV4.

– Det känns som att jag har erövrat en olympisk guldmedalj, säger han.

Från att ha varit ett av TV4:s största program har ”Bingolotto” de senaste sju åren sänts i systerkanalen Sjuan.

Men sedan Ingvar Oldsberg, 70, tog över programledarrollen från Marie Serneholt, 31, i augusti 2014 och med hårda krav kunde förnya innehållet har långköraren fått nytt liv.

Tack vare högre tittning och fler sålda lotter gör programmet comeback i TV4 med premiär senare i augusti.

– Det känns fantastiskt att programmet efter sju år på Sjuan och lite grann i träda får kliva fram på den stora scenen igen. Programmet mådde inte bra och hade blivit ett självspelande piano. Man gjorde som man alltid gjort. Det går inte att peka på något annat än att förändringarna har spelat en stor roll i det här, säger Ingvar Oldsberg.

”En stor seger”

Säsongen innan Oldsberg tog över låg de genomsnittliga tittarsiffrorna på 184 000 per avsnitt. Oldsbergs första säsong höjde snittet med över hundratusen tittare per avsnitt och hans nuvarande andra säsong snittar på 240 500 per avsnitt.

Oldsberg ser kanalbytet som en personlig triumf.

– Jag känner att det är en stor seger. Tusan, nu har vi fått in det på fyran. Det är nävarna i luften, nu kör vi! Det känns som att jag har erövrat en olympisk guldmedalj. Nu letar jag bara efter en prispall att bestiga på Vasaplatsen, säger han och skrattar.

Vill göra fler förändringar

Som en konsekvens av flytten väntar nya förändringar för formatet. Exakt hur de kommer se ut är för tidigt att säga, enligt Ingvar Oldsberg.

– Det är en process som säkert pågår ända fram till premiären. Jag tror att vi kan öka både tittning och lotter om vi ändrar konceptet. Det kanske låter lite pretentiöst men jag kör ju lite David Lettermanskt med mitt skrivbord och gäster för att bryta upp från att det ”bara” ska vara ett lottoprogram. Nu tror jag vi kan förändra det ett snäpp till, säger han.

Minskad sändningstid

Ett av Oldsbergs krav inför att ta över programledarjobbet var en halvtimme längre sändning. I och med flytten till TV4 kommer ”Bingolotto” vara en kvart kortare jämfört med den senaste säsongen.

– Det får vi jobba med. Men jag tror ändå att fördelarna att ligga på TV4 kommer vara så stora. Vi får arbeta professionellt och uppfinningsrikt med det kortare formatet och se hur det funkar. Efter några program har vi resultatet svart på vitt och först då kan man framföra uppfattningar om den kortare tiden, säger han.

FAKTA

Oldsbergs succésiffror

Ingvar Oldsberg leder nu den 48:e säsongen av ”Bingolotto”. Han tog över programmet från Marie Serneholt inför säsong 47.

Genomsnittliga tittarsiffror säsong 48 (Oldsberg): 240 500

Genomsnittliga tittarsiffror säsong 47 (Oldsberg): 286 500

Genomsnittliga tittarsiffror säsong 46 (Serneholt): 184 000

Fotnot: Tittarsiffrorna gäller endast för de avsnitt som sänts i Sjuan. Specialsändningarna i TV4 ingår inte i uträkningen.

Källa: Bingolottowiki.se