”Mitt” Mästarnas mästare hade förändrat världen

1 av 2
TV

Nu när första gruppen har tävlat klart har jag ett förslag på hur Mästarnas mästare kan förändras.

Det skulle inte ge fler tittare.

Det skulle förbättra världen.

Kristoffer Bergström.

SVT har lyckats bra med grenarna i år. De fysiska utmaningarna har värkt genom rutan. Taktikspelen har fått oss att grubbla över hur stora bitar av salamin vi skulle ha skivat.

Ändå finns utrymme för förändring. Tävlingarna hade inte behövt vara tävlingar, utan lekar. Mästarna hade kunnat pressa citroner och hänga i stolpar utan poängsystem och vinnare och nattduellanter i en flummig blandning av fysik och fantasi. Ingen åker ut som inte vill åka hem. Det är fritt fram att låtsas att du är en ekorre eller helikopterpilot.

Går en sådan sak att föreslå till SVT?

Kanske om jag har forskning i ryggen. Professor Birgitta Knutsdotter Olofsson har ägnat större delen av sitt 85-åriga liv åt att studera lekens inverkan på oss och skrivit boken "De små mästarna".

Jag ringer henne.

Hej Birgitta, följer du Mästarnas mästare?

– Nej. Jag har sett det men det var inget för mig.

Leker mästarna?

– Jag skulle säga att de inte leker, därför att leken är prestationslös. I och med att du lägger in prestation i leken mister den finessen. Då är den inte lika nyttig.

Varför är det bra att leka?

– Det är bra för allt. Du skaffar dig inre bilder och utvecklas tillsammans med andra. När du spelar monopol och leker – jösses, jag åkte på Götgatan igen! – så blir det jätteroligt, men så fort någon lägger in prestation – jag är bäst! – blir det en annan stämning.

Vore det bättre om Björn Lind, Danijela Rundqvist och de andra samlades och lekte ett par veckor?

– Ja, du kan tro! Visst! De kan ha konstiga övningar också. Vilken underbar idé! Du får ta tjänst på SVT. Lek är så otroligt spännande när man sätter sig in i vad det gör med människor. Alla högre stående djur leker. De springer efter en tuss på golvet, hundar tumlar om, låtsas vara morska.

Och inga andra djur tävlar?

– Nej nej! Där har vi det! De leker och får kännedom av varandra. De övar upp kroppen och tanken.

Vi har nog inte övertygat SVT än. Skulle du se på Lekmästarna?

– Jag skulle bli hemskt nyfiken.

Skulle det bli en tittarsuccé, tror du?

– Nej. De flesta "roliga program" har ett tävlingsmoment. Någon måste åka ut, till och med Babben har en tävling. Ibland tycker jag synd om ungar i nedre skolåldern som skulle kunna ha så himla roligt om de inte alltid tävlade eller såg på tävlingar.

Vi lägger på, medvetna om att vi har diskuterat det orimligaste förslaget i Mästarnas mästares sexåriga historia. Klart man inte kan ha tävlings-tv utan tävlingar. Få skulle kolla, ingen skulle ställa upp.

Jag vet det.

Men en sådan här gång, när den ljuvlige Magnus Muhrén tvingats lämna programmet, är det kul att leka med tanken.

FAKTA

Bästa tävlingsögonblicket hittills:

Anna Olsson hänger kvar när de andra plumsat i vattnet. För att demonstrera sin överlägsenhet lyfter hon upp sig i en triumfatorisk räckhäv innan hon släpper taget.

Värsta tävlingsögonblicket hittills:

Danijela Rundqvists och Magnus Muhréns balansduell kunde inte sluta väl. En av de två finaste deltagarna var tvungen att åka ut.