Kvinnorna dominerar ”Game of thrones”

Redo för tronen: ”Hon har ett tydligt mål den här säsongen”

1 av 2 | Foto: HBO
Emilia Clarke spelar Daenerys Targaryen i ”Game of Thrones”.
TV

"Game of thrones" femte säsong har börjat och nu spekuleras det om att HBO-serien ska ha nått fram till något som liknar kvinnornas – och drakarnas – säsong.

Förra måndagen kom det första avsnittet av fantasy-seriens femte säsong. I det målar Lord Varys (Conleth Hill) upp en bild av den ledare han tycker att riket Westeros behöver. Tyrion Lannister (Peter Dinklage) undrar skeptiskt var han ska hitta rätt man för jobbet – men Varys rättar honom:

– Vem har sagt att det ska vara en "han"?

Får Varys bestämma är det nämligen drakmodern Daenerys Targaryen som ska ta plats i den beryktade järntronen.

Hon spelas av Emilia Clarke som säger till usmagazine.com att hennes rollfigur är redo för tronen.

– Hon har ett tydligt mål den här säsongen och det tar sig. Jag tror att det handlar om att hitta rätt balas mellan gott och ont, för man måste ha både och för att vara en bra ledare, säger hon.

Även Maisie Williams, som spelar Arya Stark, har analyserat sin rollfigurs utveckling i säsongen och menar att hon har mognat sedan sist.

– Förut fattade Arya beslut och tog itu med konsekvenserna efteråt. Men den nya Arya tänker igenom saker mer, och det gillar jag. Den här säsongen är hon som en svamp, hon lär sig mycket, säger hon.

Serien har genom åren fått en del kritik för att ha en dålig kvinnosyn. Men Emilia Clarke tycker att de kvinnliga karaktärerna har blivit starkare, speciellt i den femte säsongen.

– De börjar acceptera vilka de är och förkroppsligar det med sådan kraft att det är väldigt gripande, säger hon till Radio Times magazine enligt The Guardian.

Matilda Kvarnström Lantz/TT