Humorstjärnan söker sina svenska rötter

Seth Myers vill hitta svenska släkten

1 av 5
TV

Komikerstjärnan Seth Meyers gör en "Allt för Sverige".

Han ska uppträda med en show i Stockholm – samtidigt som familjen jagar fram deras svenska rötter.

– Min mamma har längtat efter det här, säger Meyers till Nöjesbladet.

Komikern Seth Meyers, 41, är på väg till Sverige för en exklusiv standup-show, den 28 maj. Med sig har han bland annat sin mor som ska försöka spåra den svenska släkten under vistelsen.

– Min mamma var en Olsson innan hon gifte sig med en Meyers. Hon är väldigt förtjust i att jag ska till Sverige och göra showen. Hon tar med sig min pappa och de ska ägna tio dagar i landet. Under tiden ska de jaga fram både rötter och anhöriga. Det här är något hon längtat efter att få göra under en lång tid, säger Meyers.

Det här är inte första gången som Seth Meyers besöker Sverige. 2007 var han hemma hos ”Welcome to Sweden”-skaparen Greg Poehler och träffade honom då. Det är en bekantskap sedan 14 år, och den gemensamma nämnaren är komikern Amy Poehler (Gregs syster).

– När jag först flyttade till New York så bodde han där, och jag lärde känna honom och hans svenska fru. Jag hoppas kunna träffa Greg när jag är i Sverige, säger Meyers.

En av SNL:s största

Seth Meyers är numera värd för pratshowen ”Late night with Seth Meyers”, men innan det var han en nyckelperson (bland annat huvudförfattare) i NBC:s succéshow ”Saturday night live” där han är samtida med bland annat Amy Poehler, Andy Samberg och Tina Fey.

– På ”SNL” jobbade man riktigt hårt, men hade alltid ledigt på somrarna. När jag fick ”Late night”-jobbet har jag mindre tid, men får använda den på ett bra sätt. Att knyta samman semester och arbete är optimalt. Och jag har höga förhoppningar på resan till Sverige. Sådant får en att ta sig igenom stressiga tider.

Han liknar arbetsbördan under ”SNL”-tiden med en grundutbildning i militären. Under ledigheter brukade han alltid bli sjuk. Nu är hans liv något enklare.

– Skillnaden i hur hälsosam man kan vara när man är pratshowvärd kontra ”SNL” är otrolig. Nu är varenda dag i stort sett likadan. Men ”SNL” är en utmaning som kroppen inte är menad för. Mitt immunförsvar mår mycket bättre nu. Jag jobbade så hårt att jag brukade se ut som ett spöke som skrämdes i korridorerna. Jag återhämtar mig fortfarande från den tiden, säger Meyers.

FAKTA

Seth Meyers om att...

Anpassa materialet för Sverige:

– Jag kollar igenom mitt material för att se om det funkar. Men folk som går på standup har ofta koll på amerikansk politik. Och värdesätter man publikens intelligens gör man bättre ifrån sig. Standup är kul för att man inte har samma tajta format som när man gör en pratshow. Jag kan göra vad som helst. Jag snackar gärna om politik och mitt privatliv. Och som gift inser jag hur universiellt allt är.

Konflikter inom pratshow-världen:

– Backstage-politiken är inte så problematisk. Det är en bra era just nu. Jag är väldigt medveten om vad som hände för några år sedan (Jay Leno/Conan O'Brien-konflikten), och brukade älska att läsa böcker om sådant. Nu får jag oroa mig för att själv hamna i sådana böcker. I slutändan handlar allt om personligheterna som har de här jobben. Jag har bara blivit lyckönskad av de övriga värdarna.

ARTIKELN HANDLAR OM