Salming bryter ihop och gråter

Kan inte hålla tillbaka tårarna efter mötet med barnen: Jag kunde inte förstå att de var så fattiga - de hade ingenting

1 av 3
”De bodde helt ensamma”Börje Salming var inte beredd på att barnen levde så fattigt när han mötte dem i Moçambique. Inför ”Humorgalan” som sänds i kväll träffade han 16-årige Francisco Matias som tar hand om sina fyra yngre syskon sedan föräldrarna avlidit. ”De var trasiga och skitiga, det var hål i taket i hyddan och de bodde helt ensamma utan någon som kunde hjälpa dem” säger Salming. Foto
TV

Resan till Moçambique resulterade i en känslostorm för Börje Salming.

I mötet med föräldra­löse Francisco blev det för mycket för hockeyprofilen - som bröt ihop.

– Det sitter inne i själen, man hämtar sig aldrig säger han.

Inför ”Humorgalan” i TV4 reser Börje Salming, 64. till Moçambique, ett land där över två miljoner barn är föräldralösa.

Där träffar han 16-årige Francisco Matias, som tagit hand om sina fyra yngre syskon sedan föräldrarna gick bort för två år sedan.

Barnen bor i en lerhydda, och tvingas ofta gå en hel dag utan mat. Efter mötet med syskonen begraver en märkbart tagen Börje Salming ansiktet i händerna - och brister ut i gråt.

”Det var ofattbart”

– Jag visste ju vad jag gav mig in på, men jag kunde ändå inte förstå att det var så fattigt. Det var efter att jag hade träffat dem som det sjönk in hur hemskt det var. De hade ingenting, det var så ofattbart. De ska ju få vara barn, säger han till Nöjesbladet.

”Hål i taket”

Barnens livssituation blev en chock för Salming, som inte var beredd på den låga standarden.

– De hade kläder men de var trasiga och skitiga, det var hål i taket i hyddan och de bodde helt ensamma utan någon i närheten som kunde hjälpa dem.

Trots obehagskänslorna försökte han samla sig när barnen var närvarande.

– Jag kan ju inte komma ner och storgråta, man får tänka sig för. Försöka lyfta upp dem och se till att besöket blir något roligt, säger han.

”Blir skitledsen”

Hur har resan påverkat dig?

– Jag har inte hunnit tänka mer än att det förhoppningsvis går att göra något och förändra. Det finns hopp någonstans, men det är ett stort gap.

I dag har det gått drygt en månad sedan resan till Moçambique, men minnena påverkar honom fortfarande.

– Man hämtar sig aldrig. Jag blir skitledsen när jag pratar om det, det sitter inne i själen. Jag har det inom mig. Det har dragit rakt in och det försvinner inte, säger Börje Salming.

”Humorgalan” sänds i kväll klockan 20.00.

Hockeylegendar

Namn: Anders Börje Salming. Ålder: 64 år. Bor: Stockholm. Bakgrund: En av Sveriges största hockeyspelare genom tiderna. Togs ut i Tre Kronor 1972, och värvades till NHL året därpå. Där spelade han i sammanlagt 17 år, och blev 1996 den förste svensken som valdes in i Hockey Hall of Fame. Har under eget namn också producerat både underkläder och drycker. Tjänar: 834 600 kronor (2013 års inkomst).