”King Joffrey” ratar ”Game of Thrones”

”Svårt att se på den”

1 av 4
Kung Joffrey.
TV

I ”Game of Thrones” spelar han den vedervärdiga King Joffrey. Men Jack Gleeson tycker inte att det är okej med serier som visar kvinnohat på ett ”oschysst” sätt.

Samtidigt avslöjar skådespelaren att han själv inte vill titta på den hyllade tv-serien.

Pojkkungen Joffrey Baratheon har en förkärlek för sexuellt våld mot kvinnor. I en intervju med The Daily Beast berättar nu Jack Gleeson, 23, som spelar King Joffrey, att det har varit svårt att filma vissa av de mer våldsamma scenerna.

– Ja självklart. Det är knepigt när du representerar kvinnohat. Jag skulle inte säga att serien tolererar kvinnohat eller någon form av våld av kvinnor men kanske är det ändå orättvist att visa det även om man gör det på ett negativt sätt, säger han till sajten.

”Objektifiera det manliga könsorganet”

I ”Game of Thrones” är det oftast kvinnorna som är nakna och Jack Gleeson anser att det är positivt att fler män nu kastar kläderna i den hyllade tv-serien.

– Jag tycker att det är bra att inte bara objektifiera kvinnor utan också skönheten i det manliga könsorganet. Vi är alla objekt tillsammans.

Under åren har debatten också handlat om huruvida ”Game of Thrones” trivialiserar sexuellt våld gentemot kvinnor genom sina många våldtäktsscener.

Den debatten har inte undgått Jack Gleeson.

– Som en 23-årig man kan jag självklart aldrig sätta mig in i hur en kvinna som har blivit våldtagen känner men jag tror att man ibland måste visa vedervärdiga handlingar även om det handlar om underhållning. Man måste blottlägga brutaliteten i det eftersom chansen är att du inte kommer att få se det någon annanstans. Men jag förstår att det kan vara väldigt traumatiskt att se de där scenerna.

– Det handlar om hur man representerar det. Gör du det coolt på något sätt eller gör du det för att visa problemen med sexuellt tvång?

Skådespelaren avslöjar också att han själv inte tittar på ”Game of Thrones”·

– Jag tycker att det är svårt att se på den eftersom att jag vet att det inte är på riktigt och att skådespelarna inte är karaktärerna.