Love Antell får eget tv-program

Tar tittarna på roadtrip

1 av 5
Love Antell.
TV

Love Antell har finska rötter, men pratar inte språket.

I ett nytt tv-program bilar han genom grannlandet.

– Finland ligger så nära, men svenskar har så lite koll på det. Men det kan man ju ändra på! säger Antell.

– Han är en ganska typisk andra generationens sverigefinländare, som funderar en hel del kring sina rötter. Efter femte episoden kanske han kan fundera på: Kan jag kalla det här landet för mitt hem också?

Så säger Anu Tolonen, producent på SVT. Hon står bakom ett nytt tv-program där artisten Love Antell ska gräva djupare i sina finska rötter.

– Att göra mitt eget tv-program ska bli spännande. Det känns inte så pirrigt. Mest bara kul! säger Antell till Nöjesbladet.

”Så lite koll”

Hans föräldrar är finska båda två, men han känner sig inte hemma där själv.

– Jag är både finsk och svensk. Jag har dubbla medborgarskap. Men jag kan inte finska över huvudtaget. Finland ligger så nära, men svenskar har så lite koll på det. Men det kan man ju ändra på!

Dave Grohl inspirerar

I september packar Love Antell sin gitarr och åker på roadtrip genom grannlandet, ihop med ett tv-team. Programmet är bland annat inspirerat av Dave Grohls dokumentärresa ”Sonic highways”.

I Finland ska han se nya platser och möta olika personer – rätt säkerligen en och annan musiker.

Han vill lära både sig själv och tittarna något nytt.

– Det ska bli kul! Det finns massa saker som jag inte har gjort än. Till exempel att åka runt i Koli – den finska nationalparken som syns mycket på vykort. Det är en gammal dröm.

Tog nyss körkort

För att få ut mesta möjliga av sin resa har Love Antell pluggat finska på egen hand under sommarturnén. Han har också klarat ett par prov, som var avgörande för programmet.

– Jag har precis fått mitt körkort, så jag kan köra bilen. Så steg ett är avklarat! säger Love Antell.

– Hoppas att han övar en hel del innan vi åker, så han och teamet känner sig trygga i bilen, säger Anu Tolonen med ett skratt.

Love Antells program ska sändas i fem delar. Seriestart blir den 12 november i SVT2.

FAKTA

Det här är Love Antell

Namn: Love Antell.

Ålder: 34 år.

Familj: Flickvännen Jenny och sonen Hardy, 4 år

Bor: Stockholm.

Yrke: Artist och illustratör.

Tjänar: 138 900 kronor (2013).

Bakgrund: Popbandet Florence Valentin 2002-2010 och solomusik sedan 2012. Slog igenom för en bred publik i TV4:s ”Så mycket bättre” 2014.

Aktuell: Släppte albumet ”Barn av Amerika” i år och har varit på flitig turné. Får eget roadtrip-program i SVT, med arbetstiteln ”Love i Finland”. Seriestart blir den 12 november i SVT2.