Loa Falkman får sparken från SVT

Tvingas bort från kanalens nyårsfirande

1 av 2
Loa Falkman.
TV

Det är slutringt för Loa Falkman, 68.

Sångaren förlorar uppdraget att välkomna det nya året under SVT:s nyårsfirande på Skansen. Anledningen? Hans nya jobb som Ica-Stig.

– Möjligen kommer jag samla ihop mina tankar om detta. Jag har synpunkter, kan man säga, säger han i en intervju med Mitt i.

Traditionen att läsa dikten ”Nyårsklockan” på Skansen har funnits sedan 1895 och tv-sänts sedan 1977. Förra året tog sångaren och skådespelaren  Loa Falkman över det ärofyllda uppdraget efter Jan Malmsjö som läst dikten sedan 2001.

Nu blir han av med uppdraget. I en intervju med lokaltidningen Mitt i berättar Loa Falkman att kontraktet med SVT avslutats. Anledningen är att han börjat spela rollen som Ica-Stig i matkedjan Ica:s populära reklamfilmer. Att medverka i kommersiella sammanhang går inte att kombinera med SVT:s riktlinjer om opartiskhet.

”Har synpunkter”

Skådespelaruppdraget hindrar honom dessutom från att fortsätta leda sitt radioprogram om musik i Sveriges radio. I stället ersätts han av komikern Pia Johansson.

– Jag får heller inte göra musiktävlingsprogrammet i P2 som heter Bit för bit med Loa. Möjligen kommer jag samla ihop mina tankar om detta. Jag har synpunkter, kan man säga, säger han till Mitt i.

Loa Falkman orsakade stort rabalder när han missade tolvslaget under förra årets nyårstal. När 2014 hade övergått till 2015 var Loa Falkman inte färdig med sin högläsning inför publiken.

–  Ja, ja. Men då hände det någonting, det är kul. Det oförutsägbara är läckert, tycker jag, sa Loa till Nöjesbladet efteråt.

Ersatte Mosesson

Operasångaren, som följt Ica:s reklamfilmer sedan 2001, är trots problemen nöjd över sin nya roll som Stig.

– Stig är en snäll, kärleksfull och hårt arbetande person. Och väldigt naiv. Där kan jag möjligen känna igen mig själv. Jag tror ju att folk är snälla och tänker positivt. Jag går inte med garden uppe och då får man en snyting ibland, säger han.

Det var i februari i år som det stod klart att Loa Falkman skrivit på för att spela Ica-Stig i två år. Han tog över efter vännen Hans Mosesson.

Loa Falkman har avböjt att kommentera SVT:s beslut.