Lindström ska resa i ett Sverige som inte finns

Reseprogram i ett parallellt universum

1 av 4
Fredrik Lindström.
TV

Nu ska Fredrik Lindström resa i ett Sverige som inte finns.

Han jobbar för fullt med SVT-serien ”Tänk om” som försöker besvara frågan "vad hade hänt om inte det som hände hänt?".

– Det är ett reseprogram i ett parallellt universum, säger Lindström till Nöjesbladet.

Hur skulle Sverige ha sett ut om Skåne tillhört Danmark? Om Finland varit svenskt?

Det ska Fredrik Lindström försöka besvara i en kommande tv-serie om så kallad kontrafaktisk historia, där "tänk om"-scenarier är i fokus. Han jobbar också på en bok i ämnet med sin bror Henrik.

– Hur hade Sverige sett ut kulturellt om Skåne, Blekinge och Halland tillhört Danmark? Hur hade det påverkat balansen mellan länderna politiskt och historiskt? I fotbollslandslaget skulle häften av alla nutida stjärnor varit danska. Det är sådana scenarier vi håller på med, säger Lindström.

Det nya programmet görs tillsammans med Karin af Klintberg och Carl Toft.

Det blir både god underhållning och höga public service-värden?

– Haha, det kan man hoppas. Jag gör program om sådant som intresserad mig. Jag blir glad om det intresserar andra, fortsätter han.

Kommer du att engagera andra profiler?

– Det är många historiker, experter och journalister som får uttala sig i programmet. De får kritisera och diskutera teorierna som vi har. Tror de exempelvis att Skåne ändå skulle ha blivit svenskt vid något annat tillfälle? Hur ser sannolikheten ut? Peter Englund är en sådan person vi försöker få med. Men han är mycket upptagen.

Lindström kommer inte att befinna sig i en studiomiljö. Det är utformat som ett reseprogram.

– Vi reser i ett parallellt universum. Vi reser i ett Sverige där Skåne är en del av Danmark. Det blir sannolikt även ett avsnitt som handlar om hur Sverige hade sett ut om Finland varit en del av Sverige. Du-reformen är något vi kommer att ägna en del tid åt, säger han.

Produktionen har skjutits fram flera gånger. Bland annat eftersom af Klintberg haft för mycket att göra, och för att Lindström varit pappaledig.

Nu hoppas han att det sänds våren 2016 i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM