Laila Bagge: ”Galningarna är tillbaka”

”Tokarna” flockas till juryns sista säsong

1 av 5
TV

Trion Bagge-Bard-Bagge har gjort sitt.

På måndag är det premiär för deras sista ”Idol”-säsong.

– Jag gillar att plocka ner folk till verkligheten, säger Alexander Bard.

I höst gör den nuvarande ”Idol”-juryn sin sista säsong. Den 5 december är det dags för final och trion, som består av Anders Bagge, Laila Bagge och Alexander Bard ser fram emot att emot att ägna sig åt annat, även om känslorna också är vemodiga.

– Det är självklart sorgligt för det är en era man stänger, säger Anders Bagge.

Det var i mars som den nuvarande juryn berättade att de lämnar ”Idol” och trion uppger att programmet aldrig haft så många sökande som i år.

– Det är extremt många som berättat att de egentligen inte tänkte söka förrän om några år men att de måste passa på nu eftersom att vi slutar. Vi har dessutom fått massor av oväntade ansökningar, säger Anders Bagge.

Kufarna är tillbaka

Under våren har Alexander Bard, Laila Bagge och Anders Bagge varit ute på sina egna soloturnéer för att jaga nya talanger runt om i landet. Och det är inte bara talanger som flockats till programmet.

– De här kufarna som kanske har varit borta i de senaste säsongerna är tillbaka. Det är totala galningar som har kommit på min turné, det känns som att de också tog den här sista chansen, säger Laila Bagge och skrattar.

Jämför ”Idol” med Ikea

2011 lade TV4 ner ”Idol” och försökte istället lansera de nya talangprogrammen ”X factor Sverige” och ”The voice”. Programmen gick dock inte hem hos tittarna och lades snart ner. Inte heller TV3:s ”Talang Sverige” fungerade.

Alexander Bard har en enkel förklaring till varför just ”Idol” går hem hos svenska folket.

– Det passar Sverige. Det här intima mötet mellan juryn och talangerna tror jag är väldigt svenskt. Svenskar gillar det enkla och avskalade. ”Idol” är det rakaste av musik-tv-formaten och alla andra program är bara försök att ta sig runt ”Idol” genom att pimpa upp programmet, säger han och fortsätter:

– Det tror jag svenskar är allergiska mot. Vi gillar inte konstgjorda grejer som är förställda. Vi gillar rakt och ärligt. Det är som Ikea, ”Idol” är väldigt likt Ikea.

Delade meningar om ”Idol” borde fortsätta

Ingen i den nuvarande ”Idol”-juryn varken vill eller kan svara på om programmet fortsätter nästa år. Däremot råder det delade meningar om huruvida TV4 borde göra en ny säsong.

– Ett bra format är alltid ett bra format så det är klart att det finns en poäng i att fortsätta, annars är man dum, säger Laila Bagge.

– Jag reserverar mig där, jag håller inte med, fyller Alexander Bard i.

– Alla är ersättningsbara, kontrar Laila Bagge

”Man blir ganska låst”

Under åren har Laila Bagge, Alexander Bard och Anders Bagge hunnit göra många människor både lyckliga och besvikna.

– Det hör till sakens natur, jag gillar inte att vara taskig men jag gillar att plocka ner folk till verkligheten. Jag tycker att vi gör människor en tjänst. Det är en god handling att tala om för en människa att ”du ska inte hålla på med det här”, säger Alexander Bard.

Laila Bagge delar delvis den synen:

– I Sverige är vi väldigt rädda för att få negativ kritik. Jag tycker att det är är taskigt att lura någon att tro att den kommer ha en chans när den inte har det.