Claes Elfsberg rörd efter sista ”Aktuellt”

Tvingas lämna sitt fasta jobb mot sin vilja

1 av 12
TV

På måndagskvällen gjorde nyhetsankaret Claes Elfsberg sin sista sänding i SVT:s Aktuellt.
Efter sändningen kramades han med kollegorna som sjöng ”He's a jolly good fellow”.

— Det känns lite vemodigt och melankoliskt att lämna ett jobb som jag faktiskt tycker om, säger han.

Claes Elfsberg fyllde 67 år i november och därför tvingas han lämna sin tillsvidareanställning på SVT. Under måndagskvällen var han programledare för sitt sista ”Aktuellt” och i slutet av sändningen visades ett litet potpurri från hans tid på SVT. Det Claes Elfsberg inte visste var att de närmsta kollegorna hade samlats utanför studion för att tacka av honom. När nyhetsankaret klev ut från studion började de sjunga ”He's a Jolly Good Fellow” och Claes Elfsberg var märkbart rörd när han kramade om sina kollegor.

— Det känns bra, lite bitterljuvt sådär. Lite vemodigt och melankoliskt att lämna ett jobb som jag faktiskt tycker om men samtidigt är det väldigt roligt att bli uppvaktad, få gott att dricka och vackra blommor och så, säger han till Nöjesbladet.

”Det har varit som en utökad familj”

Claes Elfsberg började att arbeta på SVT på 1970-talet och efter 40 år på ”Rapport” har han kallats ”Mr Rapport”. På senare år har han bland annat varit programledare för ”Aktuellt” och det är tufft för honom att lämna kollegorna.

— Det är bland det värsta. Här har jag trivts väldigt bra. Det har varit som en utökad familj där jag känt mig trygg och glad. Jag har haft roligt tillsammans med de här kollegorna som inte bara är mysiga människor utan också oerhört kunniga och professionella arbetskamrater. Jag har alltid känt mig trygg att jobba i den här samlingen människor. Det är också viktigt, säger han.

Under årens lopp har han rapporterat om många stora nyhetshändelser och vissa nyhetshändelser minns han extra väl.

— Den stora, omvälvande, omtumlande nyheten var när supermakterna slutade att hota varandra med kärnvapen varenda eviga dag och när järnridån lyftes i Europa. När vi fick nya grannländer vi knappt kände till, Estland, Lettland och Litauen. När Polen blev fritt och så vidare. Det är den enorma förändringen. Jag tror knappt att du som är yngre kan föreställa dig vilket elände vi levde i förut. Ett Europa som var tvärt avdelat med en barriär i mitten, säger Claes Elfsberg.

Hur har du hanterat att ta del av de här stora nyhetshändelserna?

— Jag brukar jämföra det med människor som jobbar på till exempel en akutmottagning på ett sjukhus. Personalen får inte stanna upp och fundera om de själva blir ledsna av att se ett olycksoffer och svårt sjuka människor. Vi som jobbar med nyhetsförmedling förhåller oss på ett liknande sätt. Man kan bli lite ledsen och tänka på saker och ting efteråt. Själv blev jag väldigt berörd av tsunamin. Det är svårt att förklara men den nyheten grep tag i hjärtat på mig på ett sätt som andra nyheter inte har gjort. Man får klara av det efteråt, säger han.

Ska frilansa

Nu väntar ett liv som frilansare och Claes Elfsberg räknar med att han ska kunna jobba heltid. Till en början blir det åtminstone en hel del tidiga mornar för den populära tv-profilen. I januari startar hans nya uppdrag, att vara programledare för ”Gomorron Sverige” på fredagar tillsammans med Marianne Rundström. Han lämnar alltså inte SVT helt, däremot hade han velat fortsätta på företaget som tillsvidareanställd.
— Jag är besviken, inte i första hand på SVT utan det sätt man har att se på pensionering i Sverige. Det är helt orimligt att man ska ha en bestämd åldersgräns för hur länge folk ska få jobba. Låt individer bestämma det själva, säger Claes Elfsberg.

FAKTA

Minnesvärda nyhetsögonblick

— Tyvärr handlar nyhetsvärdering väldigt ofta om det oväntade, det vi inte hade räknat med. Vi hade inte räknat med att statsminister Olof Palme skulle mördas på öppen gata eller att Anna Lindh några år senare skulle mördas i en offentlig miljö. Att Estonia skulle gå under eller att tsunamin skulle döda så väldigt många människor. Det är nyheter och det är viktigt att rapportera om. Det är förskräckliga saker och tunga minnen. Men samtidigt var det viktigt att berätta om dem, säger Claes Elfsberg.

Tv-kollegorna om Elfsberg

Cecilia Gralde, nyhetsankare:

– Det känns konstigt. Vi har jobbat ihop i snart fyra år och tillbringat väldigt mycket tid tillsammans. Jag har lärt mig mycket av honom. Han är väldigt bra på att improvisera i sändning. Han finner sig i olika situationer och väldigt lugn. Sen är han också väldigt omtänksam. En sjyst person.

Nike Nylander, nyhetsankare:

– Han är oerhört professionell, otroligt lugn och är så erfaren. Han är lugn och cool även i jätte dramatiska situationer. Men det som förvånade mig är hans humor. Han är otroligt rolig att jobba med. Vi har skrattat oerhört mycket när vi har jobbat tillsammans. Hans humor kan vara lite oväntad och skruvad i bland. Men det är kul.

Ulf Johansson programchef riksnyheterna SVT:

– Han är ett unikum som nyhetsankare och vi har försäkrat oss om att han ska fortsätta hos oss. Med start i januari kommer han att vara programledare för ”Gomorron Sverige” på SVT varje fredag och det kan säkert bli mer. Som nyhetsankare har jag aldrig mött en så super proffsig person med hög integritet och som klarar av nästan vilket situation som helst i direktsändning. Det är jag otroligt imponerad av.