SVT om kritiken mot julkalendern

"Är det inte snöbrist så är det något annat"

1 av 10
TV

Julkalendern väcker som vanligt raseriutbrott.

Men i år har fler än någonsin hört av sig till SVT.

– Jag tror det har att göra med förväntningar. Vi har ett annat grepp på julkalendern i år, mer reality och drama och inte den sagokänsla som man ofta förväntar sig, säger programchefen Johanna Gårdare.

"Barn vill inte gå i skolan på kvällarna. Julkalendern ska vara rolig" - kritiken haglar över årets julkalender.

– Vi har inte haft med fakta på det här sättet innan. Faktadelen är vattendelaren. Vårt syfte är inte att göra en tråkig historialektion. Många är också positiva till att man får lära saker på ett lustfyllt sätt, säger Johanna Gårdare, programchef för barn- och ungdom på SVT.

Johanna Gårdare säger att det nya greppet inte är en slump.

– Det var ett medvetet val. Det finns ingen mall för hur en julkalender ska vara, även om många tycker det. Vi vill testa olika grepp och olika koncept med olika tilltal. Förra året fokuserade vi väldigt mycket på barnen, nu är det bredare tilltal som även vuxna kan uppskatta, säger Johanna Gårdare.

SVT får alltid in många reaktioner på julkalendern, men i år slår det alla rekord.

– I år tror jag det är mer än någonsin. Det är ungefär 50/50 om de är positiva eller negativa, säger Johanna Gårdare.

Hade ni förväntat er det?

– Nej, det trodde vi väl inte riktigt, men vi var så klart medvetna om att vi testar ett annat grepp. Alla kalendrar har väckt reaktioner på något sätt. Är det inte snöbrist så är det något annat. Förra året var vi utomlands och det tog tydligen bort hela julkänslan.

– Mycket handlar om förväntningar. Jag tror att om man ger det en till chans så kommer man att åka in i den här världen och lära känna karaktärerna.