K-G: ”Tjänstefel att inte försöka värva Claes Elfsberg”

Nyhetsankaret hyllades under officiell avtackning

1 av 5 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Claes Elfsberg avtackas av K-G Bergström.
TV

Det har gått lite mer än en vecka sedan Claes Elfsbergs sista sändning i ”Aktuellt”.

Journalisten K-G Bergström är en av alla som hyllade nyhetsankaret vid en officiell avtackning på SVT i dag.

– Blir det en nationell eller internationell kris förväntar jag mig att SVT ringer honom, säger han.

Familj, kollegor och chefer samlades under eftermiddagen för att hylla Claes Elfsberg, 67, som tvingas lämna sin tillsvidare anställning på SVT med anledning av sin ålder. Huvudpersonen själv hade bitvis svårt att hålla tårarna tillbaka och säger att avtackningen var omtumlande för honom.

– Som en orkan av känslor. Väldigt mycket vänliga saker har sagts om mig och till mig och som jag själv försökte börja mitt tacktal med, att det kändes som att vara på sin egen begravning ungefär, för då säger folk vänliga saker fast att jag fick vara med. Det var ju kul. Och jag har ingen brådska med att lägga mig i graven precis. Men det var omtumlande, säger han.

Journalisten K-G Bergström som har jobbat tillsammans med Claes Elfsberg i flera år är en av många som strödde lovord över nyhetsankaret.

– Det var en storslagen och delvis gripande avtackning för att han själv blev så rörd, flera gånger, säger han.

Är du orolig för att han ska gå till konkurrenter?

– Vore jag programdirektör på TV4 eller chefredaktör på kvällstidning skulle jag absolut försöka knyta honom till den tv-verksamhet som de bedriver. Jag tycker att det vore tjänstefel att inte försöka. Sen är jag inte övertygad om att de skulle lyckas. Han är väldigt mycket public service-person. Så på något vis är han också så identifierad med public service. Så jag tycker att det är där han ska vara, säger K-G Bergström.

Claes Elfsbergs fru: ”SVT är galna”

Även Monica Elfsberg som är gift med Claes Elfsberg tycker att det var en fin avtackning.

– Jag blev väldigt rörd. Jag kan tycka att SVT är galna som släpper i väg en sådan här person, som har den här pondusen på den här arbetsplatsen.

Du tycker att SVT gör fel?

– Ja, jag tycker faktiskt att man kan få jobba lite längre. Han är faktiskt otroligt duktig, så några år till tycker jag, säger hon.

”Inget konkret erbjudande från TV4”

Nu väntar ett liv som frilansare för Claes Elfsberg. På fredagar, med start efter årsskiftet kommer han att vara programledare för ”Gomorron Sverige”. Kontraktet sträcker sig i nuläget över ett halvår och han har hela tiden varit öppen med att han är på jakt efter fler jobbuppdrag. Däremot blir han tyst på frågan om konkurrenter till SVT har hört av sig med erbjudanden. Men på en mer specifik fråga, om han har fått något erbjudande från TV4 svarar han:

–  Inget konkret i alla fall.

Skulle du tacka ja om TV4 erbjuder en tillsvidare anställning?

– Det beror på vad det är för jobb. Jag tar inte vilken anställning som helst men jag har ingenting emot att jobba för någon annan arbetsgivare så länge det är ett bra jobb. Det är svar nog. Jag är inte ute efter att fiska efter ett jobb på TV4 nu. Men vem som än ringer med ett erbjudande ska jag väldigt noga och med intresse lyssna på det erbjudandet, säger Claes Elfsberg.

K-G Bergström förväntar sig att SVT kommer att kontakta Claes Elfsberg när det sker stora nyhetshändelser.

– Jag vill att han ska vara programledare, så ofta och på så många ställen i SVT som det överhuvudtaget är möjligt. I varje fall så fort det blir en nationell eller internationell kris förväntar jag mig att de ringer honom, trots att naturligtvis tjugo andra anställda programledare tycker att det är just dem som ska ha uppdraget. Men det finns ingen som är i närheten av hans kapacitet att leda långa, tuffa och svåra direktsändningar. Där är han fullständigt outstanding, säger K-G Bergström.