”Man är väl alltid rädd att göra nån idiotgrej”

Magnusson och Mede debuterar i ”På spåret”

1 av 3
Peter och Petra är vinnare. Om man ska tro statistiken.
TV

Peter Magnusson och Petra Mede gör debut i ”På spåret” i kväll.

Men statistiskt sett är paret redan vinnare.

– Då säger jag som Mark Twain. Det finns lögn, förbannad lögn och statistik, säger Peter Magnusson.

De typiska ”På spåret”-vinnarna är en man och en kvinna som inte är släkt eller gifta med varandra, som bor i Stockholm och jobbar som programledare. Åtminstone om man får tro statistiken.

Johanna Koljonen & Marcus Birro, Helena von Zweigbergk & Göran Everdahl och Elisabeth Höglund & Jesper Rönndahl är tre tidigare vinnarpar som uppfyller kraven.

De har störst chanser

Enligt en sammanställning som Aftonbladet Perspektiv gjort har komikern Peter Magnusson och programledaren Petra Mede därmed störst chanser av alla tävlande att ta hem årets säsong av programmet.

– Statistik säger du? Då säger jag som Mark Twain. Det finns lögn, förbannad lögn och statistik, säger Peter Magnusson och syftar på den amerikanske författarens bevingade citat: "Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik”.

”Rädd att göra en idiotgrej”

I kvällens program möter han och Petra radioduon och ”På spåret”-veteranerna  Louise Epstein och Thomas Nordegren. Och Peter tycker att de lyckades hålla tävlingsnerverna i schack.

– Nerverna var hyfsade faktiskt, men det är viss skillnad att sitta i dressinen och att sitta framför teven lagom självgod efter några glas vin. Men man är väl alltid lite rädd att göra nån sån där idiotgrej, och säga att de pratar spanska i Brasilien eller nåt, säger han.

Vilka frågor var du mest rädd att få?

– Mina svaga punkter ligger ganska utspridda, men om det kommer till frågor om till exempel expressionistisk dans under 20-talet finns det en del luckor. Men där fanns ju Petra då.

”Tittade på ett program ihop”

Peter Magnusson och Petra Mede har båda en bakgrund som komiker. De delar intresset för humor - men är olika på flera andra områden. Något som tidigare visat sig vara en fördel i tävlingsprogrammet.

– Jag och Petras ringar möts på många sätt, men jag tror ändå vi kompletterar varandra. Petra är mycket mer kulturellt bevandrad än jag till exempel, säger Peter.

Hur har ni förberett er?

– Inte så mycket. Men vi pratade mycket och tittade på ett program ihop.

”På spåret” sänds i SVT1 klockan 20.00.

FAKTA

Det här är de typiska vinnarna i ”På spåret”:

Ett par bestående av en man och en kvinna

Boende i Stockholm

Inte släkt eller gifta med varandra

Jobbar som programledare