”Allt för Sverige”-John: ”Blev galen efter pappas död”

Berättar om diagnosen han fick efter tragedin

1 av 5 | Foto: SVT
John Winscher i ”Allt för Sverige”.
TV

”Allt för Sverige”-deltagaren John Winscher förlorade sin far i lungcancer.

Efter pappans död fick han diagnosen bipolär.

– Som en del av känslorna hamnade jag i en manisk fas och blev galen, säger han.

I kväll var det semifinal i ”Allt för Sverige” i SVT och huvudperson var John Winscher, 33, från Minnesota, USA som öppnade upp om relationen till sin pappa som gick bort i lungcancer, 54 år gammal.

– Han var en mjölkbonde som tog över gården efter min farfar. Han var en fantastisk kille som var väldigt omtyckt, ungefär 1000 personer som kom till hans begravning. Det var väldigt svårt när han dog. Jag var där på sjukhuset i några dagar, han dog för ung. Det påverkade mig mycket i flera år, säger han till Nöjesbladet.

”Vi brukade fiska”

John Winscher berättar att han hade velat ha fler, djupare samtal med sin pappa.

– Vi hade en bra relation. Vi brukade fiska och jaga. Eftersom att jag hjälpte till på gården som barn umgicks vi nästan varje dag men mot slutet insåg jag att vi inte hade haft särskilt många riktiga konversationer, sådana konversationer som fäder har med sina söner när de växer upp till män. Jag hade velat ha mer av det, säger han.

Varför hade ni inte det tror du?

– Jag vet att under tiden som jag kom 19-års åldern började jag tycka att jag hade rätt om allt och att han hade fel. Jag var nog inte mogen nog att se honom som individ och känna att jag kunde prata med honom om det som är viktigt i livet, säger han.

Påverkade honom mycket

John Winscher berättar att pappans död påverkade honom mycket.

– Just då var jag väldigt arg, väldigt känslig och emotionellt instabil. Inte långt efter hans död fick jag diagnosen bipolär och som en del av känslorna hamnade jag i en manisk fas och blev galen. Allt triggades i gång av hans död. Till slut blev allt okej för jag fick stöd från min familj, säger han.

”Började äta medicin”

I dag mår han bra och är öppen med sin diagnos.

– Jag mår bra. Jag säger att jag är bipolär överlevare. Jag började att äta medicin för ungefär 8 år sedan och det har varit lyckat från start. Jag har inte haft några maniska perioder som är det mest destruktiva tillståndet. Jag kan fortfarande drabbas av depressioner men de är ytligare och inte lika djupa som tidigare, jag kan hantera det, säger han.

För John Winscher har det varit viktigt att berätta om sina upplevelser för att hjälpa andra i samma situation.

– När jag först fick diagnosen började jag läsa på om sjukdomen och gå i gruppterapi men jag hörde inga historier om människor som kunde leva ett hyggligt liv trots sjukdomen. Det var väldigt läskigt. Så nu vill jag prata om det och berätta att det finns människor med bra erfarenheter också, säger han.

Vad är ditt recept på lycka?

– Att ha nära relationer med andra människor, för mig är det också att vara ute i naturen, god mat, att träna och vara kreativ. Om jag inte får vara kreativ är jag inte lycklig.

I söndagens ”Allt för Sverige” fick deltagaren Alexis Bunten lämna programmet.

FAKTA

Bipolär

Bipolär sjukdom kallas ibland även manodepressiv sjukdom och innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad.

När man är manisk kan man förlora omdömet och bete sig på ett sätt som skapar problem när det gäller till exempel relationer, arbete och ekonomi.

När man är deprimerad kan allt kännas svårt och man kan förlora livsglädjen.

Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt.

Det är vanligt att man blir sjuk för första gången i tonåren. Risken att insjukna är större om man har en nära släkting som har sjukdomen.

Källa: Vårdguiden