”Allt för Sverige”-Karen lämnade sin kyrka efter resan till Sverige

1 av 7
TV

”Allt för Sverige”- deltagaren Karen Berg-Roylance bestämde sig för att lämna mormonkyrkan.

Ett beslut som har fått sociala konsekvenser – och nu är även hennes äktenskap i gungning.

– Jag trodde att mitt äktenskap fungerade hyggligt tills för drygt en vecka sedan, säger hon till Nöjesbladet.

I kväll visas finalen av ”Allt för Sverige” i SVT. Nöjesbladet har tagit del av en bortklippt scen från programmet där Karen Berg-Roylance, 46, berättar att hon har beslutat sig för att lämna mormonkyrkan och att hon är rädd för att hennes beslut ska få betydande konsekvenser i hennes liv.

– Jag visste att jag hade problem med min religion. Men jag hade inte tänkt på att gå ur kyrkan, säger hon i klippet.

”Blev hotad med bannlysning”

Karen Berg-Roylance bor i Fruit Heights i den mormontäta delstaten Utah och berättar att hon har haft en rädsla för att bli utstött. 

– Kyrkan hotade mig först med bannlysning. Men jag berättade att jag vet mina lagliga rättigheter, att jag har rätt att gå ur och hotade med att skaffa en advokat. Sen gick mitt utträde ganska fort men mycket familj föll bort, säger hon till Nöjesbladet.

Hennes man och barn är fortfarande mormoner.

– Jag trodde att mitt äktenskap fungerade hyggligt till för drygt en och en halv vecka sedan men jag hoppas att äktenskapet håller. Det har varit mycket bakslag med familjen, mycket sårade känslor. Mina föräldrar känner att jag inte har valt att vara med dem när jag är död (enligt mormonsk tro lever anden vidare efter att kroppen dött, och man får då vara med sina nära och kära. reds. anm.). Det har verkligen varit tufft men samtidigt när allt känns helt galet på utsidan känner jag en en enorm tillfredsställelse inombords, säger hon.

Karen Berg-Roylance vill inte gå in djupare på vad som hände för en och en halv vecka sedan men säger att hon hoppas på att äktenskapet ska hålla.

– Mycket saker har sagts som har sårat mig. Jag hoppas att allt kommer att bli okej och att min familj kommer att hålla ihop men det finns en stor risk att det inte kommer att ske, vilket orsakats av att jag har lämnat kyrkan. Men jag är fortfarande stolt över att jag har gått ur kyrkan, säger hon.

Trots hoten om bannlysning säger Karen Berg-Roylance att hon inte är rädd för mormonkyrkan.

– Det finns människor som är det men jag är faktiskt inte det. Det är fler än någonsin som lämnar kyrkan. Jag har varit rädd i åratal för konsekvenserna av att jag inte tror. Och vad det skulle innebära för min familj, om det skulle krossa min familj, om jag skulle krossa mina föräldrars hjärtan. Nu är jag inte rädd längre. Jag har fler människor som stöttar mig nu än jag hade när jag låtsades vara troende, säger hon.

”Mina barn är stolta över mig”

Hon berättar också att hon kände en enorm press under uppväxten.

– När jag växte upp fanns det en enorm press på mig att tro på ett särskilt sätt. Jag ville inte att mina barn skulle känna på samma sätt. Dricker man alkohol, kaffe, te eller onanerar är man en syndare och allt detta skulle bland annat hålla en från Gud. Jag vill att mina barn ska känna att kärleken jag har för dem är villkorslös, att de kan välja att tro eller inte tro, att de kan välja att göra vad de vill i sitt liv och att så länge de är ärliga mot sig själva kommer jag att vara stolt över dem. Mina barn är de jag inte har haft några problem med. De är stolta över mig, säger hon.

Hittade styrkan i Sverige

Hon berättar att det var en vecka i Sverige som krävdes för att hon skulle fatta beslutet om utträde.

– I Sverige pratade alla som mig. Alla såg på världen som jag gör. Alla var mer angelägna om medmänsklighet än vad de var med regler och religion, det gav mig stryrka. Efter en vecka i Sverige visste jag att jag inte ville gå i kyrkan mer, säger hon.

I kväll är det Karen Berg-Roylance, Jamie Lystra, John Winscher samt paret Charles Wassberg & Beverly Wassberg som har chans att vinna en återförening med sin svenska släkt.

Finalen av ”Allt för Sverige” sänds klockan 20.00 i SVT1.