Tårar och dramatik bakom kulisserna i ”Allt för Sverige”-finalen

Nöjesbladet följde inspelningen på plats

1 av 9
TV

Amerikanerna som söker sina svenska rötter i ”Allt för Sverige” har aldrig långt till tårarna. Och bakom kulisserna gråts det ännu mer.

Vilken deltagare var mest förkrossad av att förlora? Vilken deltagare var mest väl förberedd? Vad fick panikinköpas inför sista tävlingen?

Nöjesbladet följde exklusivt inspelningen av finalen.

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson och Carolina Byrmo följde finalinspelningen på plats.

Ungefär en och en halv miljon tv-tittare har varje söndagskväll följt ”Allt för Sverige”. Säkert några till när det nu var dags för final.

Där var till sist John Winscher, 33, motion capture-skådespelaren från Minnesota, ganska överlägsen.

– Jag är så i gasen, jag känner mig nästan magisk, det är otroligt många känslor som far runt inom mig, säger han direkt efter att han slagit Jamie Lystra, 30, i den allra sista tävlingen.

Ett riktigt gulligt par

Vi backar bandet lite grann.

Finalavsnittet spelas in under två dagar i Örebro med omnejd.

En tidig söndagsmorgon samlas de fem finalisterna i parken utanför slottet. John Winscher, Jamie Lystra, Karen Berg-Roylance, 46, och Charles ”Chuck” Wassberg, 66, och Beverly Wassberg, 65, som tävlar ihop som par.

I ett tidigare avsnitt har vi fått se hur de förnyade sina äktenskapslöften på Skansen i Stockholm. Tårarna nästan sprutade ur de andra deltagarnas ögon. Och ett gulligare par är svårt att hitta. De går hela tiden och håller varandra i handen. Eller kramas.

Fast de verkar nervösa inför första tävlingen i finalen. Först bågskytte. När man skjutit sönder ett par tallrikar, får man koden till ett lås till en kista med de pusselbitar, med vilka man ska lägga ett Sverige-pussel.

Förbannad på sig själv

Medan tv-teamet förbereder inspelningen kommer många nyfikna turister och Örebro-bor fram och undrar vad som är på gång. Så fort folk förstår att det är ”Allt för Sverige”, uppstår spontana samtal med deltagarna. Alla berättar hur mycket de tycker om programmet.

När tävlingen börjar, skjuter alla betydligt fler pilar än vad som visas i tv, förstås. För Karen tar det lång tid att över huvud taget få iväg den första pilen.

Men det är framför allt när det gäller att lägga pussel, som det går åt skogen för henne. Efteråt är hon arg på sig själv.

– Det sket sig, jag var övertänd, som trebarnsmamma borde jag ha fixat det här, hur många timmar har jag inte lagt pussel med dem? Jag är faktiskt inte så dum i huvudet som det kommer att se ut i tv.

Vill prata ”off the record”

Några timmar senare, när vi äter lunch, är hon inte längre lika besviken.

– Det är klart jag ville vinna och träffa min familj. Nu kan jag ändå se tillbaka på detta äventyr som den mest fantastiska månaden i mitt liv. Den kommer att förändra mig för alltid, säger Karen, som sedan undrar om vi kan prata ”off the record”.

Då berättar hon länge och ingående om hur vistelsen i Sverige fått henne att fundera på att lämna mormonkyrkan som hela familjen tillhör, så fort hon kommer hem till förorten i Salt Lake City. Men hur kommer det att påverka familjen?

I går berättade hon för Aftonbladets reporter Isabel Norman att hon nu har lämnat kyrkan, men ännu inte vet vilka konsekvenser det får för äktenskapet.

Lundin: ”Vilka sopor ni är”

Resten av söndagen dagen ägnas åt att filma den middag alla äter tillsammans på slottet i Örebro.

Strax efter lunch på måndagen filmas den quiztävling där ytterligare en deltagare ska bort. De vet att frågorna kommer att handla om Sveriges historia. Om sådant de har kunnat snappa upp under resans gång, om de har lyssnat noggrant på vad Anders Lundin haft att berätta.

Anders Lundin provar ett antal frågor på några i tv-teamet. Ett sätt att kolla så att knappar, ljud och kameravinklar fungerar.

– Vilka sopor ni är! skämtar Anders Lundin när de knappt kan några av svaren.

Mamma visade vägen

Amerikanerna är betydligt bättre. Och det har sina orsaker. John Winscher har hela tiden fört anteckningar om sådant som har hänt under resan.

– Min mamma sa att sådana tävlingar kan komma, hon har sett avsnitt på Youtube, så jag har pluggat på rejält. Försökt skilja på alla Gustaf, Carl, Erik och allt vad kungarna har hetat. Och det lönade sig ju, säger han efteråt.

John vinner ganska överlägset. Jamie blir lika överlägsen tvåa. Stackars ”Chuck” får inte ett enda rätt. Han är helt förtvivlad efteråt. Går och ställer sig för själv i ett hörn av slottssalen där quizen spelas in. Hela tv-teamet står tysta, som för att inte störa honom. Några kan inte hålla tårarna tillbaka.

Till sist är ”Chuck” redo att filma några korta scener när Anders Lundin tröstar honom.

”Chuck” i tårar efter missen

Efteråt får både Nöjesbladet och SVT:s tv-team vänta rätt länge innan han är redo för att låta sig intervjuas.

Tårarna kommer gång på gång, när han kramar om Beverly. Som att han skäms inför henne att han var så dålig.

– ”Bev” och jag har annars visat att vi har kunnat hänga med, trots att vi är äldre och inte lika alerta. Nu kunde jag en del av svaren, men var för långsam med att trycka. De var snabbare och smartare. Hur häftigt hela det här äventyret än har varit, så mår jag skit just nu, säger han.

Framåt eftermiddagen drar hela gänget iväg några mil utanför Örebro, till en skogsdunge vid en sjö.

John och Jamie ska tävla om att göra upp eld, kasta små miniyxor som ska fastna i kålhuvuden målade i danska flaggans färger, stapla vedklossar på ett visst sätt och hugga av ett rep så att svenska flaggan far i topp.

Kålhuvudena har en förmåga att falla i bitar, så en i tv-teamet får köra iväg snabbt som blixten och handla fler i närmaste snabbköp.

Skålar i champagne

Tävlingen genomförs utan några missöden, men segervrålet från John och det känslosamma mötet mellan honom och Jamie direkt efter finalen filmas om, för att få bättre bilder.

De som inte filmar John och Jamie, börjar omedelbart riva utrustningen. Klockan har passerat 18-strecket. Alla vill hem till Stockholm samma kväll.

John Winschers möte med sin svenska familj filmas på Tjörn flera dagar senare. Denna kväll återstår bara de fyra finalisternas champagneskålar för John och korta intervjuer där de summerar sina intryck.

John Winscher konstaterar att finaltävlingen var som klippt och skuren för honom.

– Göra upp eld, kasta yxa, hugga ved och stapla ved… herregud, jag är ju bondson, det är sådant jag har sysslat med hela min barndom, säger han.