Efter kritiken 2015 – så blir julkalendern 2016

”Vi på SVT var väldigt nöjda”

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Erik Haag och Lotta Lundgren i årets julkalender ”Tusen år till julafton”.
TV

Årets julkalender är inte slut – men redan nu står det klart vad 2016 års kalender ska handla om.

”Selmas saga” är en julsaga om luftskeppsexpedition till Nordpolen, skriver Dagens Nyheter.

– Den rymmer otroligt mycket julkänsla, ett sagoberättande tilltal, förhoppningsvis snö och kanske till och med en tomte. Så alla julnostalgiker lär bli nöjda, säger SVT:s programchef för barn och ungdom Johanna Gårdare till tidningen.

”Selmas saga” är en historia om en expedition till Nordpolen med syftet att få svar på den viktiga frågan: Finns egentligen jultomten?

Serien är skriven av Per Simonsson och Stefan Roos, som ligger bakom julkalendern 2011, ”Tjuvarnas jul”.

– Vi på SVT var väldigt nöjda med ”Tjuvarnas jul” och tyckte att Per Simonsson och Stefan Roos kom med en bra idé till en ny serie. ”Selmas saga” rymmer otroligt mycket julkänsla, ett sagoberättande tilltal, förhoppningsvis snö och kanske till och med en tomte. Så alla julnostalgiker lär bli nöjda, säger SVT:s programchef för barn och ungdom Johanna Gårdare till Dagens Nyheter.

Börjar spelas in i februari

Medan Johan Ulveson spelar den galna vetenskapsmannen Efrahim von Trippelhatt gör Ester Vuori och Leo Hellenius, båda åtta år, huvudrollerna som barnen som är på jakt efter tomten.

När kalendern börjar har Selma (Ester Vuori) fått veta att hennes familj kommer att vräkas från sitt hus. Hon hoppas att tomten ska kunna uppfylla hennes högsta önskan om att de ska få behålla sitt hem.

– Vi är rätt lika. Jag är också snäll, och hon är lite klok, som jag. Men hon är modigare. Jag skulle inte våga åka i ett luftskepp med en galen vetenskapsman på riktigt, säger Ester Vuori om sin rollfigur.

– Han är en hänsynslös person som bara bryr sig om sin vetenskap. Manisk och egocentrisk, lite av en motsats till tomten. Han avskyr barn och i synnerhet barnsliga barn, säger Johan Ulveson om sin vetenskapsman.

Årets kalender i blåsväder

”Selmas saga” börjar spelas in i februari, bland annat på Skansen, Årsta slott och Haga slottsruin.

Nyheten om den nya julkalendern kommer samtidigt som årets kalender ”Tusen år till julafton” överösts med kritik - både positiv och negativ. Totalt har programmet tagit emot 19 anmälningar, kunde Nöjesbladet berätta i går.

Tv-tittarna har bland annat reagerat på att barnen dricker öl, att de måste jobba och att en av rollfigurerna förklarar för barnen hur ”vuxenmys” går till.

FAKTA

Selmas saga

Åttaåriga Selma träffar vetenskapsmannen Efrahim von Trippelhatt, som byggt ett eget luftskepp för att bevisa för sina kollegor i Vetenskapsakademien om tomtens existens. Tillsammans ger dig sig av till Nordpolen.

Skådespelare: Johan Ulveson, Ester Vuori, Leo Hellenius m.fl.

Manus och regi: Per Simonsson och Stefan Roos.