”Önskar att jag var mer som Dagmar Friman”

SVT:s hyllade tv-serie klar för flera nya säsonger

1 av 3
TV

Över en och en halv miljon tv-tittare förra gången. Nu är SVT-serien ”Fröken Frimans krig” tillbaka.

Fem färgstarka kvinnor framför kameran. Men en manlig regissör.

– Han har ju bara gjort som vi har sagt åt honom att göra, säger Sissela Kyle och skrattar.

Första omgången visades jul- och nyårshelgerna 2013-2014. Över 1,5 miljoner såg varje avsnitt.

Sissela Kyle spelar Dagmar Friman, som 1905 startade ett livsmedelskooperativ, Svenska Hem, i Stockholm ihop med några andra kvinnor, spelade av Frida Hallgren, Maria Kulle, Sofia Ledarp och Lena T Hansson. Männen uppskattade inte detta och gjorde allt för att stoppa dem. I spetsen för dem gick Allan Svenssons grosshandlare och hans lömska fru (Ulla Skoog). När andra säsongen nu kommer, tar kooperativet också upp kampen för kvinnlig rösträtt.

– Jag tror en orsak till framgången är att serien skiljer sig från annat tv-drama. Alla andra kretsar kring girighet, egoism och våld, här handlar det om solidaritet och idealism, säger Sissela Kyle.

– När förra omgången sändes, om jag gick på apoteket, på Ica, på banken, alla hade sett serien, alla var oerhört förtjusta, alla tyckte det var fantastiskt att få se vår egen historia speglad på det här sättet, genom kvinnor, säger Lena T Hansson.

Höll på att sluta i ingenting

Men det var nära att det aldrig blev någon serie.

Manusförfattaren Pernilla Oljelund hade fått uppdraget att göra en tv-serie i tolv avsnitt av Monika Björks och Eva Kaijsers bok om Svenska hem och dess grundare Anna Whitlock (1852-1930). Men hon fick inte till det.

– Jag tyckte det blev för såpigt. säger hon.

Det var för tio år sedan. Hon och producenten Malin Nordenberg pratade då och då om projektet.

– Plötsligt tänkte jag bara: Den här underbara historien ska berättas kortare, med fiktiva personer och som en komedi, i samma anda som brittiska filmer som ”Allt eller inget” eller ”Brassed off”, säger Pernilla.

Har redan spelat in nästa säsong

Och så blev det. Stor tittarsuccé. En tredje säsong är redan inspelad, den visas julen år 2016. Planer finns för även en fjärde säsong.

Och alla skådespelarna är entusiastiska för en fortsättning. De bara älskar sina rollfigurer.

– Jag känner mig inspirerad av Dagmar Friman. En godhjärtad idealist och en förnuftsstyrd människa. Jag önskar att jag var lite mer som hon. Fast jag tycker ju att jag har lite mer humor, säger Sissela Kyle.

– Alma, det var ju en presentförpackning att få den rollen, en något äldre dam som levde som en helt fri kvinna på den tiden, säger Lena T Hansson.

– Jag beundrar Emmy som står upp så mycket för sig själv. Hon är arbetarklass och backar ju aldrig i sin yrkesstolthet, säger Maria Kulle.

– Jag älskar Kinna, hon är ju inte en behagfull kvinna, lite kantig som person, och så sitter hon på sin hemlighet. Att vara lesbisk då, det var ju olagligt, säger Sofia Ledarp.

– Jag brukar ofta få spela underklass, det är väldigt spännande att spela en överklasskvinna som lever i ett äktenskap, men som inuti är som en tryckkokare, säger Frida Hallgren.

Regissören: ”Ni måste ha en kvinna”

För alla dessa fem kvinnor händer spännade och oväntade saker när det gäller både privatlivet, affärerna och kärleken.

En fråga i dessa tider när alla tänker genus:

Varför en manlig regissör, Harald Hamrell, till en historia om och av kvinnor?

– När de kom till mig… nä, nä, nä, nu har ni tänkt fel, ni måste ha en kvinna, sa jag, berättar Harald Hamrell.

Men de hävdade att det just för att det var kvinnor på alla andra ledande poster, som det behövdes en man. Och Harald inte bara gillade historien.

– Min mormor var med i suffragetterna, min mamma var kvinnosakskvinna, så jag har fått kvinnokampen med modersmjölken, säger han.

– Jag har absolut tänkt tanken att det vore kul att se vad en kvinnlig regissör hade gjort av detta, säger Frida Hallgren, utan att därför på något sätt vara kritisk mot Hamrell.

– Men en kvinnlig regissör hade kanske velat bestämma, skojar Maria Kulle.

– Nu har ju Harald bara gjort som vi har sagt åt honom att göra, säger Sissela Kyle.

FAKTA

Fröken Frimans krig.

Tv-serie tre avsnitt som sänds i SVT 1 annandag jul, söndag 27 och tisdag 29 december.

Regi: Harald Hamrell.

Manus: Pernilla Oljelund.

I rollerna: Sissela Kyle, Lena T Hansson, Maria Kulle, Sofia Ledarp, Frida Hallgren, Allan Svensson, Ulla Skoog, Gustaf Hammarsten, Magnus Krepper med flera.