Malena Ernman: ”Jag blev otrevlig – slängde ut mig själv”

Så laddar hon inför nyårsframträdandet på Skansen

1 av 9 | Foto: LINA SIKSJÖ
Malena Ernman.
TV

Hon har läst nyårsdikten 18 gånger inför publik.

Ändå är Malena Ernmans nerver på helspänn inför uppträdandet på Skansen och i SVT i kväll.

– Jag slängde ut mig själv för att jag var otrevlig, säger hon till Nöjesbladet.

Förra året hann inte Loa Falkman läsa klart dikten innan nyårsklockorna började ringa.

Det misstaget tänker SVT undvika i år, och därför ska diktläsningen avslutas i god tid före nedräkningen.

– I år slutar jag en eller två minuter före så att man räknar ner tillsammans. Så det är löst. Den stressen slipper alla producenter och människor som medverkar, säger Ernman.

Då låter det som att ingenting kan gå fel?

– Jo, jag kan få kräksjuka och börja kräkas. Bara för att jag säger det så kommer jag att ligga vaken nu, säger hon och skrattar.

Texten kan hon vid det här laget. Under en julturné där bland annat Lasse Berghagen medverkat har Malena Ernman passat på att läsa upp lord Alfred Tennysons ”Nyårsklockan” inför publik. 18 gånger.

– Det var ett genidrag. Dessvärre inte min idé. Lite fusk, eller nej, det är inte fusk. Det är ett sätt att repetera, säger hon.

Hur laddar du upp inför diktläsningen?

– Jag laddar ner tror jag. Att ladda upp är så jobbigt. Jag slängde ut mig själv hemifrån och gick på gym eftersom jag förstod att jag inte är kul att vara i närheten av, säger hon.

Hur blir du då?

– Det är mycket nerver. Jag brukar inte ha mycket nerver. Men när det påpekas att jag är otrevlig och otålig, då vet jag. Så jag slängde ut mig själv, säger hon.

"Orden är allvarliga"

Hon förklarar att hon inte är en dramatisk skådespelare och gör dikten på sitt sätt.

– Orden är allvarliga och enormt aktuella. Det går inte att komma ifrån att dikten tar upp de största frågorna som vi har just nu.

Jan Malmsjö har ibland passat på att göra några ändringar i texten. Men Ernman kommer att hålla sig till originalet.

– Jag vill försöka ta fram det innerliga i det hela. Den har ändrats ganska bra förut så att man förstår bättre. Jag håller mig ganska strikt till texten förutom två eller tre ord så att man förstår innebörden, säger hon.

– Jag har inte erfarenheten att ändra. Hade jag varit en Jan Malmsjö hade jag kanske känt att jag får göra det. Då hade det varit mer min dikt. Jag har en väldig respekt för dikten, fortsätter hon.

Eftersom Ernman är känd för sitt engagemang inom flyktingfrågan kom det hastigt reaktioner mot henne när det blev känt att hon får hedersuppdraget. I vissa läger är valet av Ernman ett provokativt val.

– Jag är en humanist ut i fingerspetsarna och kan inget om politik även om folk tror det. Jag tycker saker och har sett människor lida i min närhet. Jag vet inte ens vilken politiker som hör till vilket parti, nästan. Vilket är ganska befriande. Steget från Loa Falkman till mig är inte långt, säger hon.

Hur ska du fira utöver det här?

– Vi har inte firat nyår på många år. Vi brukar annars somna omkring tio. Familjen får fira på dagen. Eller dagen därpå. Vi är ganska enkla.