Succésiffror när Malena Ernman ringde in 2016

”Hon är en kontroversiell person och jag tror folk är nyfikna”

1 av 5 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Malena Ernman läser ”Nyårsklockan”.
TV

1,6 miljoner såg Malena Ernman ringa in det nya året i "Tolvslaget på Skansen".

Det är den bästa tittarsiffran sen 2010, enligt Mediamätning i Sverige, MMS.

– Det är en fantastiskt bra siffra. Vi ökade rejält sen året innan, säger Anders G Carlsson projektledare på SVT.

SVT har varje år sedan 1977 sänt "Tolvslaget på Skansen" på Sollidenscenen. Men den klassiska dikten av Alfred Tennyson har lästs på Skansen sedan slutet av 1800-talet av bland andra Margaretha Krook och Jan Malmsjö. När Malena Ernamn läste dikten och avslutade 2015 resulterade det i de bästa tittarsiffrorna på fem år.

– Hon är en kontroversiell person och jag tror folk är nyfikna på hennes framförande av dikten. En eloge till henne som gjorde det med bravur. Hon är bäst hittills. Hon menade vad hon sa när hon läste de uråldriga orden, säger Anders G Carlsson, projektledare för "Tolvslaget på Skansen".

Inför programmet la produktionen stor vikt vid att kommunicera ut att just Malena Ernamn skulle läsa dikten.

– Vi tyckte att dikten var värd att uppmärksammas och Malenas engagemang till att läsa den fick oss att slå på en lite större trumma. Jag tror vi fick lite fler tittare på det sättet, säger Anders G Carlsson.

"Lyxig form av Fröken Ur"

Enligt MMS statistik nådde programmet 2,3 miljoner tittare. När Malena Ernman tog del av tittarsiffrorna uttryckte hon sin glädje på bland annat Twitter.

– Tjoho!! Kraftig tittarökning för SVTs tolvslaget. Sammanlagd 1,6 milj för hela 45 min. Men 2,3 milj total reach! Wow!!.

Anders G Carlsson förklarar att många tittare slår på tv:n när årsskiftet börjar närma sig.

– Av egen erfarenhet som tittare kollar man nödvändigtvis inte på programmet från början till slut utan slår på när klockan slår över till 2016. Många använder det som en lyxig form av Fröken Ur, säger han.