Sauk bröt ihop av Ooms berättelse i SVT

Mamman hotade med självmord gång på gång

1 av 6
TV

I ”Stjärnorna på slottet” krackelerar Stefan Sauks hårda yttre.

När Amanda Ooms berättar om mammans självmord brister skådespelaren i tårar.

– Jag blev helt överrumpad över min egen reaktion, shit, så var min barndom, säger han till Nöjesbladet.

Mamman hotade med att ta sitt liv gång på gång.

Hon skulle hoppa framför tåget.

Till slut kände Stefan Sauk att han kunde hjälpa henne att genomföra det.

– Hon försökte några gånger men det var försök, till slut blev jag så ”helvete gör det jag kan hjälpa dig för fan”. Det är ett jävla skrik om att du ska hoppa framför tåg och lägga dig på spåret – gör det då för fan – jag kan köra tåget, berättar han i veckans ”Stjärnorna på slottet”.

Traumatiska minnen

Det var när Amanda Ooms berättade den skakande historien om hur hennes mamma tog livet av sig på midsommarafton när hon själv var tolv år som Sauks traumatiska minnen kom tillbaka.

När Nöjesbladet möter stjärnan fyra månader senare är händelsen en av dem han minns starkast från inspelningen.

– Jag blev helt överrumpad över min egen reaktion, shit, så var min barndom, säger han.

Visa sin mjukare sida

Stefan Sauk ser sin medverkan i ”Stjärnorna på slottet” som ett sätt att visa upp sin mjukare sida, en sida som ständigt funnits med honom även om den inte fått plats i det offentliga rummet.

– Den bild som har kommunicerats under årens lopp har varit den där machobilden, stenhårda Sauk liksom, den sidan finns ju också. Den kan jag koppla på närsomhelst men det finns något annat där också som är raka motsatsen, det är intressant att se det. Det finns en poäng att visa upp det, säger han.

Vad har du för relation till den sidan hos dig själv?

– Ja, men där finns ju också demonerna. Det är en ständig kamp mot demonerna som inte tror att jag räcker till, inte duger. Den relationen har sett annorlunda ut genom åren, ett tag la jag mycket tid på att dölja den sidan.

Är machosidan en sköld mot omvärlden?

– Det har absolut varit det, men vi måste komma ihåg att vi bor i en sociokulturell miljö, en gräddbakelse som vårt land är, en liten lattelapande dagisbefolkningen som tultar runt i dagiosvästar fast de är vakna, man behöver bara säga ”jag håller inte med dig” så skiter folk på sig.

Du säger i ditt avsnitt nästa vecka att du gråter ofta – när grät du senast?

– Det var förra veckan när jag letade efter en oneliner i ”Zorba” med Anthony Quinn, där var en passus med Irene Papas som jag blev tagen av.