Mannerström om årets säsong: Man hajar till

1 av 5
TV

Nivån på amatörtävlingen ”Sveriges mästerkock” blir allt högre för varje säsong.

– Man hajar till ibland över allt de kan. De får ju inte vara proffs, säger Leif Mannerström.

Men TV4 tar den höjda ­ribban med ro - och gläds åt svenskarnas brinnande matintresse.

Över tusen personer sökte till årets upplaga av matlagningstävlingen. Och i takt med det växande matintresset i Sverige och den allt längre kön till jury­rummet höjs nivån på de sökande. Ju längre tävlingen går desto mer avancerade maträtter lagas bland deltagarna. Något som fått jurymedlemmen Leif Mannerström att haja till.

– Man blir förvånad att de kan så pass mycket. Jag tycker det är högre nivå i år. Man ­hajar till ibland över allt de kan. De får ju inte vara proffs, säger han.

”Superduktiga”

Även TV4 uppger att det är en väldigt hög nivå i årets ­säsong, men menar att förklaringen är vassa amatörkockar med en märkbar kärlek till matlagningskonsten.

– Det är roligt att de är superduktiga, så det ser jag bara som positivt att de har en hög nivå som amatörkockar. Det är också roligt för tittarna att få den höjden på matlagning, uppläggning och kunskap, säger Sara Johansson, exekutiv producent för ”Sveriges mästerkock”.

”Får inte ha jobbat som kock”

Var går gränsen går mellan ­amatör och proffs?

– Man får inte ha jobbat som kock innan och ha varit avlönad som kock och det är ju svårt att säga, men kan ju vara superintresserad och ha ­lagat massor av mat hemma men fortfarande vara en amatörkock och ­hemmalagare, säger Sara Johansson.

För många gamla deltagare har tävlingen blivit en dörröppnare. När Leif Mannerström träffar 24 deltagare från de tidigare säsongerna jobbar 22 av dem med matlagning på heltid.

– Matbranschen behöver mycket duktigt folk och tävlingen öppnar dörrar mer än någonsin, säger Leif Mannerström.

Det håller producenten Sara ­Johansson helt med om. Och även om formatet är sig likt kommer den sjätte säsongen av matlagningstävlingen även att fokusera lite mer på att det går att lyckas som kock, även om man inte vinner.

– Vi vill visa att det finns andra vägar att uppnå sina drömmar, ­säger Sara Johansson.