Så ska ”På spåret” undvika fler missar

1 av 2
TV

”På spåret”-redaktionen ser nu över sina rutiner efter förra veckans faktamissar.

Inför nästa säsong av kunskapsprogrammet ska faktakollarna bli mer noggranna.

– Vi kommer ju definitivt gå igenom rutinerna igen. Vi har noggranna kollar men det går alltid att förbättra, säger Christina von Sydow på SVT.

Förra veckans avsnitt av "På spåret" hade en del faktamissar. Iran bytte plats med Irak på kartan och pudelklippning påstods varit en gren i OS. Nu vidtar redaktionen bakom programmet åtgärder för att nästa säsong ska bli så felfri som möjligt.

– Vi har tittat tillbaka på våra redaktionella rutiner. Om vi har någon lucka någonstans som vi kan förbättre, säger Christina von Sydow, projektledare för "På spåret".

Tittare hörde av sig

Felen påverkade inte poängställningen för något av lagen men har fått en del tittare att höra av sig. Christina von Sydow tror även att felen kan påverka programmets trovärdighet.

– Om vi skulle ha det för ofta tror jag vi skulle tappa i förtroende. Detta kanske vi klarar. Vi kan göra fel men pudelklippningen var en ovanligt stor grej tycker vi själva, säger hon.

Att länderna bytt plats på kartan menar projektledaren är för att den går igenom flera led på redaktionen innan den når ut i rutan.

– Men det är klart att programmet ska var trovärdigt. Tittarna ska lita på det vi pratar om och frågar, säger Christina von Sydow.

Bad om ursäkt

Innan "På spåret" sänds införprogrammet "På perrongen" på webben. I kvällens avsnitt kommer programledaren Ellinor Persson prata om just faktakollar.

SVT gick tidigare ut på programmets Facebooksida och bad tittarna om ursäkt.

– Det här är en extremt påläst redaktion, kanske de mest allmänbildade i hela mediesverige. De är helt förkrossade nu. De tär på deras självbild, sa Christina Hill, programchef på SVT Göteborg, då.

ARTIKELN HANDLAR OM