Skrevs bort – efter en säsong

”Blev ledsen och besviken”

1 av 4
TV

Maria Lundqvist har varit en av de största stjärnorna i tv-serien ”30 grader i februari”.

Men i andra säsongens första avsnitt dog hennes rollfigur Kajsa.

– Jag blev både ledsen och besviken, det kändes som en kalldusch att jag inte fick ge henne återupprättelse, säger Maria Lundqvist.

På måndagskvällen drog den andra säsongen av den populära serien om svenskar på äventyr i Thailand igång.

Uppåt 1,5 miljoner följde första säsongen för fyra år sedan.

Glenns (Kjell Wilhelmsen) kärlekshistoria med thailändska Oh (Doungjai Hiransri) rullar vidare. Majlis (Lotta Tejle) lever under hemlig identitet, men mötet med en ung thailändsk flicka på väg in i prostitutionsträsket, förändrar hennes liv.

Ville göra en backpackerberättelse

Men Kajsa (Maria Lundqvist), hon som drog till Phuket för att starta en bungalowby tillsammans med sina två döttrar (Hanna Ardéhn, Viola Weidemann) och som inte lyckades särskilt bra med någonting, inte ens att vara mamma – hon dog i första avsnittet.

– Det finns en sorgetematik i berättelsen som inte hade funnits om hon inte hade dött, säger seriens skapare Anders Weidemann.

– Jag ville också göra en stark ungdomsberättelse, tvinga de här flickorna att bara vara sig själva. Ända sedan 20-årsåldern har jag velat göra en backpackerberättelse. Sedan kom Alex Garlands bok ”Beach” emellan och gjorde exakt det jag ville göra (boken filmades år 2000 av Danny Boyle, med Leonardo DiCaprio i huvudrollen).

”Blev inte glad, absolut inte”

Anders Weidemann erkänner att det var med stor vånda han berättade för Maria Lundqvist att Kajsa skulle dö i serien.

– Hon tyckte jag hade fel, kan man säga. Hon blev inte glad, absolut inte.

Maria Lundqvist förklarar för Nöjesbladet varför hon blev så ledsen och besviken att inte få vara med på hela resan den här gången.

– Den halvåret vi filmade i Thailand… det var mycket svett och tårar, man plöjde ned hela sin själ i det privat, konstnärligt och skådespelarmässigt.

– Vi fick mycket kredd för att vi gjorde ett så annorlunda kvinnoporträtt. Men Kajsa var inte lättspelad. Rollen påverkade mig väldigt starkt, det var ångest och smärta. Det kändes i hela kroppen.

– Kajsa hade så fullt upp med sig själv och det gick ut över barnen. Hon var en dålig mamma. Därför var det en kalldusch att inte få återvända till rollen och ge henne en återupprättelse, mer förståelse.

Ville avsluta karaktären

Hon säger att hon och Anders Weidemann hade pratat om det. Senare förstod hon att han tänkte ta livet av Kajsa i avsnitt tre eller fyra.

– Jag sa: Va'? Varför då? Det var en primär känsla.

När manus väl kom, inträffade Kajsas död redan på sidan 17 – av ungefär 600 sidor.

För Kajsas barn rullar historien vidare. De kommer att träffa såväl andra ungdomar i Thailand, som få kontakt med sin pappa (Björn Kjellman), familjeterapeuten som bara drog och bildade ny familj.

För Maria Lundqvist blir det till att följa ”30 grader i februari” hemma i tv-soffan.

– Jag är ju trots allt stolt över att få vara med och dö (skratt) i en så bra berättelse som det här är, säger hon.

FAKTA

30 grader i februari.

Dramaserie i SVT 1, där andra säsongen drog igång under måndagskvällen. Uppåt 1,5 miljoner såg första säsongen.

Serien har skapats av Anders Weidemann. Andrea Östlund, Emilio Goessens och Håkan Lindhé har delat på regijobbet för de tio avsnitten.

I rollerna: Kjell Wilhelmsen, Doungjai Hiransri, Lotta Tejle, Maria Lundqvist, Hanna Ardéhn, Viola Weidemann, Björn Kjellman, Martina Haag, Namfon Phetsut, Shima Niavarani med flera.

ARTIKELN HANDLAR OM