Anna Books mamma dog – då förföll allt

”Jag tappade den Anna som det var ordning och reda på”

1 av 7
TV

När Anna Books mamma gick bort i sjukdomen KOL, föll hemmet.

Lösa vägguttag, soptippar till garderober och trasiga vitvaror har sedan dess legat på hennes axlar.

– Jag tappade mig själv. Jag tappade den Anna som det var ordning och reda på, säger hon.

Det var en sommardag 2009 som Anna Book hittade sin mamma Marita död i dennas lägenhet. Marita hade sen en tid lidit av lungsjukdomen KOL.

Bortgången tog hårt på Anna och hemmet i Solna slutade prioriteras. Garderoberna blev soptippar, vitvarorna gick sönder och utemöblerna sprack.

Hon började vantrivas i lägenheten och fick ingenting gjort. Luften gick ur henne.

– Jag kraschade och gick in i väggen fullständigt. Det blev för mycket. Jag var sjuk, hade sorg och kraschade ekonomiskt, det var tre faktorer som var övermäktiga helt enkelt, säger hon till Nöjesbladet.

I onsdagens avsnitt av ”Arga snickaren VIP” får Anna och familjen Toledano hjälp av Anders Öfvergård att komma i ordning.

– Ibland när jag kommer hem till lägenheten och den är tom sticker jag direkt. Annars känner jag att jag inte kan andas. Jag trivs inte där när jag är ensam, säger hon i programmet.

”Hittat styrka igen”

När lägenhetens förvaringsutrymmen rensades kom många minnen fram som de blev tvungna att slänga.

– Det kastas saker åt höger och vänster som jag inte såg. Men nu är jag ännu starkare. Jag är en otroligt tacksam person men också medveten om vad jag kan. Det ska man inte ta ifrån mig och min familj, säger hon.

Programmet är fyllt med tårar och slit och Anna Book betonar hur mycket hon och hennes familj själva har kämpat med hemmet.

– Vi i familjen har hittat vår styrka igen utan någon annans inblandning. Man kan inte bara säga tack och bock till någon annan när det inte är hela sanningen. Vi i familjen måste få ge oss själva credd för att vi gjorde det här, säger hon.

Lägenheten fick en helrenovering – mer yta i köket och en fräschare uteplats.

– All respekt till alla hantverkare, de är verkligen själen i det här. Supergulliga, säger hon.

”Arga snickaren VIP” sänds på onsdag på Kanal 5 klockan 20.00.

FAKTA

I kväll, 20.00 Kanal 5 ”Arga snickaren VIP”