Brister ut i gråt – när hjälp kommer efter svåra tiden

Familjen får hjälp av ”Sofias änglar”

TV

Under graviditeten skulle de bygga ut huset, men mamma Amanda insjuknade.

I kväll får familjen hjälp av ”Sofias änglar” med att färdigställa huset.

- Vi var på väg att inte klara oss, inte någon av oss, berättar Amanda för Nöjesbladet.

Ibland blir inte livet som man tänkt sig. I veckans avsnitt av ”Sofias änglar" får vi träffa Amanda Winnberg, 24 och Tom Löfström 37, som vet detta bättre än de flesta. För två år sedan stod paret mitt i livet - Amanda var gravid och tillsammans hade de köpt en sommarstuga som skulle byggas om till ett hem. Planen var att huset skulle bli klart under graviditeten. Men redan i vecka 21, insjuknade Amanda och dottern Evelina föddes fyra månader för tidigt.

– Jag fick inre blödningar, levern och njurarna la av. Hon togs ut så tidigt för att rädda mitt liv. De ville ta ut henne redan vecka 21 när jag kom in. När hon var i vecka 23 plus fyra dagar, blev det ett akut kejsarsnitt.

Förstör levern

Amanda har en sjukdom som heter gallvägsatresi, vilket betyder att hennes gallgångar är trasiga. Galla läcker ut och förstör levern. Sjukdomen har varit i schack sedan hon var tio år, men graviditeten gjorde att hon blev sjuk igen.

– Vi var på väg att inte klara oss, inte någon av oss. Att jag skulle bli så dålig visste vi ju inte, eller att det skulle bli sådana här följder av att Evelina föddes för tidigt. Hon har haft hjärnblödningar, en punkterad lunga, opererat hjärtat och huvudet.

100 dagar tillbringar familjen på sjukhus med Amanda och Evelina inlagda på olika avdelningar. Tom sprang mellan sjukhusavdelningarna, samtidigt som han försökte fortsätta jobba.

– Det har varit han som fått dra det största lasset. Han har fått se till så att räkningarna blir betalda hemma och försöka hålla ihop allting, både på sjukhuset och hemma. Han försökte jobba när vi hade blivit bättre, men det la han på hyllan.

Gick in i väggen

När programledarna Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm besöker familjen brister Tom ut i gråt direkt.

– När han såg oss så kände han att han skulle få hjälp, det är otroligt häftigt, säger Wistam om det första mötet.

Tom gick in i väggen efter sjukhusvistelsen och orkade inte längre med vardagen. Han är utbildad snickare och ska själv ha kunnat färdigställa bygget, men kraften fanns inte.

– Det har betytt jättemycket att slippa tänka på allt som måste göras, för att kunna ha ett riktigt hem. För Tom släppte det verkligen efter ”Sofias änglar”, det märks jättemycket på honom, säger hon.