Här är de nya singelprästerna

Söker en livskamrat i SVT:s ”Tro, hopp och kärlek”

1 av 4 | Foto: SVT
Daniel Norqvist.
TV

De har alla funnit kärleken i Gud – nu söker de en livskamrat.

Här är de nya singelprästerna i SVT-programmet ”Tro, hopp och kärlek”.

Daniel Norqvist, 32.

Yrke: Diakon i Alunda församling, tidigare kock.

Bor: Uppsala, från Umeå.

Varför sökte du till programmet?

– Jag sökte inte, det var en god vän som jobbar inom media som rekommenderade mig till programmet.

Vad fick dig att vilja medverka?

– Från början var jag väldigt skeptisk, men när jag kollade på programmet, fick väldigt god respons från kyrkoherdar runtom i landet och från nära och kära då kände jag att jag får ju prova, ge programmet en chans.

Hur länge har du varit singel?

– Jag har varit i singel i hela mitt liv.

Har det varit svårt att hitta någon som diakon?

– Ja, lite. Men det handlar nog mest om att jag inte har lagt tid på det. Men nu känns tiden mogen. Jag skämtade lite med mina vänner en dag och sa att jag gick in på ”solid in love”, och när man skulle skapa ett konto så skulle man skriva vad man jobbar med. Då tänkte jag, det kan jag inte skriva för då får jag  alldeles för många beundrarbrev.

Vad är det viktigaste hos en partner?

– Det är att man kan dela ande, kropp och själ. Anden, att man delar tron. Kroppen, att det finns någonting man attraheras av, kanske håret eller ögonen. Själen, att man delar vardagen och fest. Allt ifrån det kulturella, som jag då tycker är viktigt, till att man går ut och käkar en bit mat eller umgås med goda vänner.

Är det viktigt att din partner är troende?

– Ja, absolut. Jag tror att det skulle bli svårt att leva tillsammans annars. Tron är så stor del av mitt liv, både i arbetet och privat. Någon som bekänner sig till den lutherska kristna tron.

Vad är din bästa egenskap?

– Det är nog att jag är väldigt social och älskar att umgås med andra. Jag är väldigt lätt att umgås med. Jag har otroligt många vänner, fina nära relationer.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då jobbar jag ideellt ganska mycket. Jag går gärna på teater, går gärna ut och käkar och umgås med mina vänner i restaurangvärlden. Jag har en väldigt bred vänskapskrets både inom och utanför kyrkan.

Har du något otippat att berätta om dig själv?

– Jag kan tycka att det är jätteroligt att åka pulka, eller skrana och grilla korv och uppleva barndomsminnen med mina barndomskamrater i Umeå. Det är kanske otippat när man går runt i Hugo Boss-kostym annars och sen gör man galna saker som bara barn gör.

Är du nervös inför programmet?

– Nej, jag är inte det. Det är det som är det värsta. Jag trodde att jag skulle bli nervös, men det lilla vi har spelat in kändes jättebra. Jag tänkte inte ens på att det var kameror där, man är sig själv helt enkelt.

Kristina Lethin, 43.

Yrke: Präst i Värmdö församling

Bor: Stockholm

Varför sökte du till programmet?

– Några av mina kolleger hade fått en mejlförfrågan om de var singlar och ville ställa upp i programmet. De var inte singlar så i fikarummet sa de att de tyckte att jag skulle göra det här. Då sa jag att de fick tipsa om mig.

Vad fick dig att vilja medverka?

– Jag tyckte att förra säsongen var fin och underhållande och att jag självklart längtar efter att träffa en livskamrat, åtminstone på sikt. Det är inte så enkelt att göra det. Jag har provat dejtingsajter. Och man träffas inte på jobbet, i mitt jobb i alla fall, oftast inte.

Har det varit svårt att hitta någon som präst?

– Ja, det väcker så mycket idéer hos människor. Det kan nog vara svårare. Det finns så mycket fördomar och idéer. Det här programmet känns som ett sätt att sticka hål på lite fördomar.

Hur länge har du varit singel?

– Det har jag varit i tre och ett halvt år.

Vad är det viktigaste hos en partner?

– Ömsesidig trygghet. Att man har roligt ihop och att man kan skratta ihop, har ett liknande sinne för humor. Att man vill bygga någonting gemensamt och att framtidsvisionen inte ser så väldigt olika ut. Så det inte blir så slitit.

Är det viktigt att din partner är troende?

– Det är viktigt att personen har ett intresse och en förståelse, sedan måste inte den jag lever med dela min tro, men det måste finnas ett grundläggande respekt. Det är klart att det skulle vara fint att träffa någon som vill följa med en söndag till kyrkan, men det kan också vara så att vissa saker delar man, och vissa inte. Det är inte ett måste i alla fall. Jag har haft relationer där vi inte har delat tro, men det har fungerat väldigt bra i alla fall.

Vad är din bästa egenskap?

– Jag tror att jag är empatisk.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Oj, det är så svårt att svara på. I och med att jag har ett litet barn, som jag tar hand om, så är det inte så mycket tid för mig, så ser inte mitt liv ut. Men jag tycker om att vara ute i naturen. Jag tycker om att bara vara, jag är ingen stressig person som måste ha massa projekt hela tiden. Jag gillar att landa, bara ha en dag på balkongen. Jag har jättemycket kontakt med mina fantastiska grannar.

Är du nervös inför programmet?

– Jag oftast väldigt lugn i situationer där andra jagar upp sig. Under inspelningen av presentationsprogrammet kände jag mig jättelugn, men nu känner jag mig orolig. Hur kommer det kännas att se programmet? Jag känner mig lugn förväntansfull, och tänker att man får ta det för vad det är. Det är lite för bra för att vara sant att jag skulle träffa min livskamrat. Jag längtar självklart efter det, men det är ingenting jag tar för givet. Om jag skulle göra det så är det verkligen en nåd, en gåva.

Filip Wennerlund, 32.

Yrke: Pastor i Malmö huskyrka på frivillig basis, jobbar också som väktare, ordningsvakt.

Bor: Malmö, från Karlskrona.

Varför sökte du till programmet?

– Jag sökte inte. Jag blev uppsökt faktiskt. En kompis bror skickade in till honom, men han ville inte. Då frågade de om han kände till någon annan som kunde tänkas vara med. Han kollade med mig och jag tänkte att det skulle vara ett riktigt äventyr, så jag sa ja.

Hur länge har du varit singel?

– Jag har varit singel i stort sett hela livet. Var ihop med en tjej någon månad när jag var 21. Lite oskyldigt så där. Typ hålla i handen. Men det var inget seriöst egentligen.

Stämmer det att du inte har haft sex?

– Det stämmer, jag har inte haft sex. Ett medvetet statement från min sida. Jag valde tidigt i livet att vänta med sexdebuten. Dels för att det står i bibeln att man ska vänta tills man gift sig. I dagens samhälle finns det en press att man ska börja med sex tidigt i livet. Jag kände att jag vill vara en motkultur. Jag har flera vänner som inte väntat. Det är ett val man gör.

Har det varit svårt att hitta någon som pastor?

– Ja det tror jag. Det kan nog vara så att den man dejtar kanske tror att livet kommer att bli utstakat på ett visst sätt om de väljer mig.

Vad är det viktigaste hos en partner?

– Oj, det är jättesvårt att ta ut en grej. Men jag tycker att det är viktigt att man trivs bra ihop. Att man kan skratta ihop, känner sig trygga med varandra och vet var man har varandra. Därifrån byggs ju kärlek och omtanke och får positiva följdeffekter.

Är det viktigt att din partner är troende?

– Det är superviktigt. Det är bland annat det som gjort att jag väntat. Har träffat många bra tjejer, som inte delat tron. Det är en värde- och moralkompass som är väldigt viktig för mig.

Vad är din bästa egenskap?

– Det bästa är att jag är trygg. Många säger att jag har mycket humor och är rolig. Det är en egenskap jag är nöjd med.

Vad gör du när du inte jobbar?

– När jag inte jobbar umgås jag med vänner. Sen bygger jag en del med Lego, min hobby. Bygger inte överdrivet mycket, är mer än samlare. Jag tycker att det är ett skönt sett att varva ner på, speciellt eftersom det kan vara stressigt på jobbet som vakt.

Har du något otippat att berätta om dig själv?

– Jag har fått höra mycket att jag är en bra storyteller. Jag kan berätta med en väldig inlevelse och använder ansiktsuttryck och pratar mycket med händerna och så. Det brukar uppskattas på fester.

Är du nervös inför programmet?

– Både ja och nej. Fast det korta svaret blir – ja.

Jessica Menzinsky, 46.

Yrke: Pastoradjunkt i Landskrona församling, tidigare skådespelare, teaterregissör och sexabilitycoach.

Bor: Landskrona

Varför sökte du till programmet?

– Det låter som en klyscha, men det är ett äventyr. En utmaning, något roligt. För att testa sig själv. Sedan handlar det så klart om att hitta kärleken, för den är inte så enkel att hitta alltid. Så varför inte prova det här?

Hur länge har du varit singel?

– Ett och ett halvt år, men jag har varit skild i många år.

Är det svårare att hitta någon som pastorsadjunkt?

– Ja, på ett sätt tror jag det. Vi har ju en viss ställning som göra att vi inte kan vara hur offentliga som helst. Vi ska vara, kanske inte förebilder, men i alla fall ha lite koll. Jag har dejtat och varit på dejtingsajter innan jag vigdes, men nu känner jag att jag har ett annat ansvar. Därför är det svårare nu att hitta en partner. Varför vet jag inte, jag har bara varit präst i några månader.

Vad är det viktigaste hos en partner?

– Att han är trygg i sig själv, har humor, självdistans. Intelligens är viktig för mig mig och mycket kärlek i bröstet.

Är det viktigt att din partner är troende?

– Ja, han behöver inte vara aktivt kristen som jag är, men han behöver ha reflekterat över alltet och han behöver tro på någonting som är större än oss på jorden. Han måste vara öppen för min tro.

Vad är din bästa egenskap?

– Jag har ju så många... min bästa egenskap är nog att jag är rätt befriad från att vara begränsad. Jag är inte gränslös, men jag är duktig på att säga ”det går visst”, ”det kan man visst”. Jag tror jag har ett gott självförtroende och är duktig på att inspirera andra att tro på sitt. Släng jantelagen över axeln!

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då är jag med mina barn, läser. Jag tycker om alla konstformer. Nu har jag pluggat i sex år så nu vill jag gärna ta upp det jag var intresserad av förut – konstarterna, dykning, havet. Jag älskar havet. Just den här livskvaliteten att få dyka eller gå på en konstrunda. Titta på teater.

Har du något otippat att berätta om dig själv?

– Jag skulle vilja kontra och säga att det jag brukar få höra från mina vänner, det är att jag är den mest ohemliga människan som de har mött. Jag är väldigt öppen om jag känner mig trygg. Jag har inga hemlisar direkt. Kanske att jag är väldigt stark, men det finns en sårbarhet i mig också, som man kanske inte ser direkt.

Är du nervös inför programmet?

– Nej, jag är förväntansfull. Jag är jättenyfiken, vem kommer skriva? Hur kommer de se ut? Kommer det pirra liksom? Jag är väldigt förväntansfull.