Renée Nyberg i tårar i ”Bytt är bytt”

Känslosam säsongsavslutning för ”Bytt är bytt”

TV

I gårdagens säsongsavslutning av ”Bytt är bytt” kan Renée Nyberg inte hålla tillbaka tårarna.

Vinstpengarna gick nämligen oavkortat till Jontefonden.

– Man blir otroligt berörd av deras personliga historia, säger Renée Nyberg.

Renée Nyberg

Det var en ganska ovanlig avslutning av säsongens ”Bytt är bytt”. Tävlingsdeltagaren Tommy Ivarsson är nämligen inte där för att vinna pengar för sin egen skull. Han vill samla in pengar till Jontefonden.

– Man unnar ju alla som är med att få pengar till sin drömresa eller att bygga om huset eller vad det nu är, men det klart att det här blir ju viktigt av en annan anledning, säger programledaren Renée Nyberg.

Vill skapa guldkant i vardagen

Jontefonden skapades av familjen Ivarsson och dess syfte är att hjälpa till och sätta guldkant på vardagen för barn och ungdomar som väntar på eller har genomgått en organdonation.

– Vår historia är grunden till Jontefonden, och vi har levt med den här frågan i över nio år och mött många familjer som har det väldigt tufft, säger Tommy Ivarsson.

För ganska precis ett år sedan dog Tommys son Jonathan i sin väntan på nya lungor. Men familjens kamp för att underlätta för andra i samma situation fortsätter.

– Det blev ett annorlunda avsnitt där vinstpengarna har en betydelse på riktigt, säger Renée Nyberg.

”Vi sa ja på stört”

Men det är inte bara för att vinna pengar som Tommy Ivarsson och kompisen Fredrik Blomberg är med i programmet.

– Tommy frågade oss där, mig och Karin (Laserow reds anm.), om vi ville bli ambassadörer för Jontefonden och vi sa ja på stört, säger Renée Nyberg.

Tommy är både glad och tacksam över deras engagemang.

– Det är lika viktigt för oss att nå ut med budskapet till drabbade familjer som det är att få fokus på givandet så att vi får in resurser. Och där spelar ju Karin och Renée en väldigt stor roll för de kan hjälpa oss att sätta fokus på frågan, säger han.

”Han skulle vara väldigt stolt”

Pappa Tommy är övertygad om att Jonathan hade varit väldigt stolt över uppmärksamheten i programmet.

– Att få vara med i ett sådant program där vi sätter fokus både på honom och på Jontefonden, och på organdonationsfrågan, jag vet att han älskade det. Och av bara den anledningen, bortsett pengarna, så skulle han vara väldigt stolt. Att han får vara med och påverka, för det var viktigt för honom.

För Renée Nyberg fanns ingen som helst tveksamhet till att tacka ja när förfrågan kom.

– Det är en otroligt härlig familj som gör skillnad, och jag kan både beundra och älska människor som engagerar sig och brinner på den där gräsrotsnivå. De ger sina liv för att kunna hjälpa andra, det finns noll egen vinning i det förutom tillfredsställelsen av att hjälpa andra. Så all respekt till dem, säger hon.

FAKTA

Jontefonden

Jontefonden är en stiftelse för barn och ungdomar som väntar på eller har genomfört en transplantation, och deras syskon. Deras mål är att skapa guldkant och glädje i vardagen för dessa barn och ungdomar. Mer information om stiftelsen finns här.