Kritiken mot TV4: ”Spyr”

Nyhetsmorgon anklagas för sexism

1 av 2
Peter Jihde och Tilde de Paula Eby leder Nyhetsmorgon i TV4
TV

Kommentarer om hur Jenny Strömstedt äter en jordgubbe och att Tilde de Paula Eby ska klä av sig.

I ett filmklipp med delar ur Nyhetsmorgon anklagar instagramkontot 1337likes TV4 för sexism.

– Vi är ett av Sveriges största program och viktiga normbildare så det är alltid bra när personer påminner oss om att hålla rätt kurs, säger Jenny Strömstedt.

Instagramkontot ”1337likes” har blivit en snackis i media. Kontot, som drivs av en ung tjej, har i skrivande stund nästan 37 000 följare. På kontot kommenterar hon allt från tv-program till raggningsförsök. Ofta driver hon med aktuella program och personer hon anser beter sig oskönt på dejtingappen Tinder.

Under tisdagen kritiserade hon tv-programmet ”Nyhetsmorgon” på TV4 genom att klippa ihop delar ur ett antal inslag från morgonprogrammet som hon anser är sexistiska.

I klippet syns bland annat ett segment där Jenny Strömstedt ska äta en jordgubbe. Hon tar en tugga var på Peter Jihde säger:

– Vilket bett du tog. Ja, Niklas har varit borta ett tag nu.

I ett annat klipp frågar Tilde de Paula Eby 'soldoktorn' Mikael Sandström om hon ska ta av sig tröjan för att han ska kunna visa en undersökning. Han svarar:

– Ja, det tycker jag ständigt.

”Spyr i min mun”

”1337likes” inlägg har skapat starka reaktioner hos följarna. Flera stycken påpekar att de vill kräkas efter att ha sett klippet.
”Alltså spyr i min mun vad är detta”, skriver en följare.

”Så äckligt, ska fan bojkotta nymo from nu!”, skriver en annan.

– Jag postade klippet för att jag tänkte att det skulle gå hem. Jag tycker att det är märkligt att skämta så grovt och sexistiskt. Särskilt i tv. Men det är ju inget nytt, säger tjejen bakom 1337likes till Nöjesbladet.

På TV4 anser man att klippet inte ger en sanningsenlig bild av Nyhetsmorgon.
– Det här är ett hopklipp som tyvärr ger en skev bild av oss. Det är bra att frågan sätts på agendan även om vi tycker att det är orättvist att vi får klä skott för den. Genusfrågan ska och bör alltid vara levande på en redaktion, så även hos oss. Det är på så vis bra med en nagel i ögat, säger Johanna Thulin Bratten, programchef för Nyhetsmorgon.

Nöjesbladet når Jenny Strömstedt via sms:

– Såg klippet och håller med om att det inte är representativt för hela Nyhetsmorgon. Men vi är ett av Sveriges största program och viktiga normbildare så det är alltid bra när personer påminner oss om att hålla rätt kurs, säger hon.